Annons

Annons

Stilig räk- och löjromsbakelse

Lyxiga salta bakelser som inte lämnar någon smörgåstårteälskare oberörd.

Recept: Sandra Palmqvist Foto: Anette Nilsson

Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Anette Nilsson

Räk- och löjromsbakelse

G

4 portioner
Tid: 1 timme + tid i kyl

12 skivor ljus formfranska eller 4 skivor landgångsbröd G L

Räkröra
1 litet knippe dill, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst hackad dill
¼ rödlök
150 g skalade räkor, helst handskalade
1 dl majonnäs L
saft av citron efter smak
salt och lite cayennepeppar

Annons

Laxröra
1 litet knippe gräslök, ca 10 g, eller ca 1 msk fryst
100 g varmrökt lax
3 msk philadelphiaost L
saft av citron efter smak
salt
nymald svartpeppar

Garnering
½ dl crème fraiche L
1½–2 dl majonnäs L
40 + 40 g löjrom
8 gröna sparrisar, färska eller styckfrysta
olja till stekning
12 handskalade räkor
4 skivor kallrökt eller gravad lax
skivad citron
dillvippor

Gör så här
1. Räkröra: Finhacka dill och rödlök. Grovhacka räkorna. Om de är frysta eller ligger i lag, se till att de är väl avrunna. Blanda ner hacket i majonnäsen. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar. Ställ kallt.
2. Laxröra: Finhacka gräslöken. Dela laxen i bitar med händerna och rör ihop med gräslök och färskost för hand i en bunke. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Tänk på att varmrökt lax är salt i sig. Ställ kallt.
3. Garnering: Rör ihop crème fraiche, majonnäs och hälften av löjrommen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
4. Tryck ut tolv rundlar av brödskivorna med hjälp av ett glas eller en stans, ca 8 cm i diameter.
5. Lägg ut fyra brödrundlar och fördela räkröran på dessa. Lägg på en ny rundel på varje och fördela laxröran ovanpå. Avsluta med sista brödrundeln och täck bakelsen med löjromskrämen på topp och sidor. Låt stå väl övertäckta i kylskåpet till dagen därpå.
6. Skär av den nedre, grova delen på sparrisen. Stek resten hastigt i lite olja, och krydda med salt och peppar.
7. Garnera bakelserna med sparris, räkor, löjrom, kallrökt lax, en skiva citron och dillvippor.

Du kanske också gillar:

Smörgåstårta med keso och böckling

Den gröna smörgåstårtan

Mauds räkbakelse

Smörgåstårta på italienska

 

Läs också

(62)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar