Annons

Annons

Överraska med en riktigt smaskig Sticky toffee pudding

Prova konditorn Elisabeth Johanssons sticky toffee pudding, en typisk engelsk juldessert. Extra julig smak får man om man tillsätter lite kanel i smeten.

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Susanna Blåvarg

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Sticky toffee pudding

L
6 portioner
Tid: 1 timme

200 g dadlar
2 dl vatten
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl strösocker
85 g smör L
2 ägg
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl mjölk L

Annons

Kolasås
½ dl mörkt muscovadosocker
1½ dl strösocker
50 g smör L
1 msk ljus sirap
2¼ dl vispgrädde L

Garnering och tillbehör
lingonris
röda vinbär eller lingon
lättvispad grädde eller vaniljglass

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla 6 ugnssäkra portionsformar eller fördjupningarna i en muffinsplåt.
2. Kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp vattnet och häll det över dadlarna. Om dadlarna är mjuka, låt dem dra cirka 20 minuter, om de är hårda cirka 30 minuter. Häll av vattnet.
3. Vispa ihop socker och smör tills det är poröst. Vispa i ett ägg i taget och tillsätt sirapen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner lite i taget och varva med mjölken. Vänd i dadlarna. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
4. Kolasås: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör om. Koka upp såsen och låt den sjuda 4–5 minuter. Rör om mellan varven, men inte hela tiden, eftersom  kolasåsen kan sockra sig.
5. Ta ut puddingarna ur ugnen och låt dem stå i formarna ett par minuter. Vänd sedan upp dem på en plåt. Glasera med kolasås, och servera resten av kolasåsen vid sidan om eller häll på den precis innan puddingarna ska serveras.
6. Garnera med lingonris och lingon eller röda vinbär. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Fler desserter till julhelgerna:

Syrlig äppelkompott med kardemummasmul och kanelmaräng

Julig chokladfondant med hallon

Läs också

(16)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


 


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar