Annons

Annons

Stekt lammfilé med våriga tillbehör och läcker sparrissallad

Lammfilén kan bytas ut mot lammkotletter, färsk sparris mot fryst och kokad, och murklorna kan bytas ut mot annan svamp till exempel shiitake, ostronskivling eller champinjoner. Laga, ät och njut!

Recept: Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth

Stekt lammfilé med toppmurklor och majrovor

G L
4 portioner
Tid: 1 timme + 2 timmar för blötläggning

10 g torkade toppmurklor
basilikaolja
½ kruka basilika
1 dl olivolja
½ vitlöksklyfta, finriven
lammfilé
500 g lammfilé- eller ytterfilé
2 msk rosmarin, ca 2 kvistar
salt och nymald svartpeppar
1 msk olivolja
tillbehör
8–10 majrovor
1 msk olivolja

Annons

Gör så här
1. Blötlägg toppmurklorna i ljummet vatten 2 timmar. Skölj noggrant bort sand och annat och pressa varsamt ur vattnet.
2. Basilikaolja: Mixa ihop alla ingredienser till oljan. Smaka av med salt och peppar och låt dra 30 minuter.
3. Lammfilé: Putsa köttet om det behövs. Finhacka rosmarinen och rulla lammfilén i den. Salta och peppra. Bryn köttet väl i oljan på ganska hög värme i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek 8–10 minuter beroende på filéns tjocklek. Dra pannan från värmen och låt köttet vila i pannan ytterligare 8–10 minuter under lock tills innertemperaturen är 58°–60°.
4. Tillbehör: Rensa majrovorna och skär i kvartar. Stek dem i olivolja i en panna tillsammans med murklorna 2 minuter. Tillsätt därefter 2–3 msk vatten och låt det koka in helt, tills majrovorna är nätt och jämnt mjuka.
5. Skär lammfilén i skivor och lägg upp dem på fyra tallrikar tillsammans med murklor, majrovor, basilikaolja och spenatsallad.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Spenat- och sparrissallad

G
4 portioner
Tid: 15 minuter

12 färska gröna sparrisar
1–2 schalottenlökar
100 g babyspenat
Dressing
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk grov senap G L
2 msk olivolja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Skär bort cirka 3 cm av det grövsta på sparrisarna. Skär sedan sparrisen i långa tunna strimlor med hjälp av mandolin eller potatisskalare. Skär schalottenlöken i tunna ringar.
2. Vänd ihop sparris, spenat och lök.
3. Dressing: Vispa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Häll över dressingen vid servering.

Andra recept med försmak av vår

Härlig och god vårsoppa

Snabblagad citronkycklingfilé med rucola

Lättgravad lax med matig vårsallad

 

 

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar