Annons

Annons

Srilankesisk lammgryta

Gör gärna själva grytan dagen före så blir den nästan ännu godare. Du kan i stället för sötpotatis ta vanlig potatis, se bara till att det är en fast sort.

Av: Europapress Foto: Maja Smend

Av: Europapress
Foto: Maja Smend

Srilankesisk lammgryta

GL
6 portioner
tid: 3½ timme

1,2 kg benfritt lammkött, t ex rygg, bog eller rostbiff
1 msk salt
rapsolja till stekning
2 stora gula lökar
2 gröna spanska pepparfrukter
1 msk fänkålsfrön
1 tsk kardemummakärnor
1 msk madrascurrypulver
1 burk kokosmjölk, 400 g
1 stor sötpotatis, 400 g
2 tetror gröna linser à 285 g

Annons

Gör så här
1. Skär köttet i tärningar. Salta köttet och bryn det i olja i omgångar, flytta över till en tallrik.
2. Hacka löken och skiva chilin. Ta bort kärnor och innerväggar om du inte vill ha det starkt. Fräs lök, chili, fänkålsfrön och kardemumma i olja cirka 15 minuter tills löken är riktigt mjuk. Tillsätt curryn och fräs 1 minut och tillsätt sedan de brynta köttbitarna samt kokosmjölken. Fyll sedan burken med vatten och tillsätt den. Koka upp och sjud sakta under lock 1 timme.
3. Sätt ugnen på 150°. Skär sötpotatisen i tunna skivor.
4. Spola av linserna i ett durkslag. Blanda ner dem i grytan. Smaka av.
5. Lägg sötpotatisskivorna i ett tätt överlappande mönster likt taktegel ovanpå grytan. Pensla med olja och stek i ugnen cirka 1½ timme tills potatisen är mjuk och köttet mört.

Fler underbart goda grytor

Persisk vegetarisk gryta

Gilla Matmagasinet på Facebook

Daube à la Provence

Het köttfärsgryta med bönor och chili

 

Läs också

(2)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar