Annons

Annons

Sommarpasta med italienska köttbullar

Genom att blanda den färdiga pastan med ägg och kokvatten blir rätten extra krämig. I stället för basilika kan du också använda bredbladig persilja.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Sommarpasta med italienska köttbullar

G

4 portioner
Tid: 45 minuter

4 morötter
500 g pasta, t ex farfalle
2 dl gröna ärter, gärna nyspritade
1 ägg

Italienska köttbullar
500 g bland-, fläsk- eller kalvfärs
11/4 tsk salt
nymald svartpeppar
1 msk torkad oregano
3 soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
1 msk smör + 2 msk olja till stekning L

Annons

Garnering och tillbehör
1/2 kruka basilika
50 g färskriven parmesan

Gör så här
1. Italienska köttbullar: Rör färsen med salt, peppar och oregano. Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan och rör ner i färsen. Låt den sedan vila 15 minuter i kylen.
2. Skrubba morötterna och skär dem i tunna stavar. Ställ åt sidan. Koka upp lättsaltat pastavatten.
3. Forma färsen till köttbullar och bryn dem runtom i smör och olja på medelvärme i en stekpanna, 7–8 minuter. Ta av från värmen och håll varmt.
4. Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet. Låt morotsstavar och ärter koka med de sista 2 minuterna.
5. Häll av i ett durkslag men spara 21/2 dl av kokvattnet och häll det i en liten skål. Tillsätt ägget och vispa ihop.
6. Häll tillbaka pastan och grönsakerna i kastrullen och slå äggvattnet över. Tillsätt också de varma köttbullarna och blanda om.
7. Servering: Lägg upp pastan i en stor serveringsskål. Garnera med basilika och generöst med parmesan. Servera genast.

Fler pastarätter

Pasta med rosmarinrostade grönsaker

Pasta med böncrème och rucola

Pastasallad med tomat och broccoli

Pasta med kyckling fylld med salvia

 

Läs också

(7)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar