Annons

Annons

Smördegspuffar med rostade morötter och champinjoner

Frasiga piroger med spännande smaker. Nötterna kan uteslutas om du är allergisk.

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Smördegspuffar med rostade morötter och champinjoner

G L
8 piroger
Tid: 45 minuter + tid i ugn

3 morötter, ca 300 g
1 + 1 msk olivolja
½ + ca 1 tsk salt
½ + ½ tsk nymald svartpeppar
2 schalottenlökar
1 + 1 msk smör L
200 g champinjoner, gärna kastanjechampinjoner
50 g valnötter
2 msk cognac eller brandy
1 tsk timjan
1 dl grovt hackad bladpersilja
1 rulle färdig smördeg, 250 g G L
vetemjöl till utbakning G L
1 äggvita

Annons

Pensling och garnering
1 äggula
1 msk mjölk L
1 tsk hel kummin eller nigellafrön

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och tärna morötterna fint och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och häll över 1 msk olivolja och salta ½ tsk och vrid över svartpeppar. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter.
3. Skiva schalottenlöken tunt och fräs med 1 msk smör i en stekpanna tills den är mjuk men utan färg. Lägg på en tallrik och spara till senare.
4. Skiva champinjonerna och stek i resten av oljan och smöret tills vätskan kokat bort. Hacka valnötterna grovt och tillsätt dem tillsammans med cognac eller brandy och timjan i stekpannan. Låt steka cirka två ­minuter tills vätskan helt kokat bort. Tillsätt löken, morötterna och persilja och smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Fyllning kan göras upp till två dagar i förväg och förvaras i kylen.
5. Sänk ugnen till 190°.
6. Rulla ut smördegen på lätt mjölat bakbord och kavla ut så att du får plats med 16 rundlar à 9 cm. Tryck ut  rundlarna. Lägg 8 av dem på plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen i mitten och lämna tomt 1 cm vid kanten, det får plats mer än vad man tror.
7. Pensla kanterna runt fyllningen med äggvita. Stretcha ut en ny rundel något och lägg den över fyllningen och pressa ihop kanterna utan luft mellan degen och fyllningen. Tryck till med en gaffel runt kanterna. Hit kan förberedas dagen före och förvaras i kyl.
8. Blanda äggulan och mjölken och pensla puffarna. Strö över kummin eller frön och grädda puffarna 25–30 minuter mitt i ugnen tills de har börjat svälla och fått fin färg.

Mer plockmat perfekt till festen:

Nektarinklyftor med skinka och färskost

Löjromscrostini

Vintrig naanbrödspizza med getost och rödbetor

Kryddig linsröra till glöggen

Portabellopizzor med mozzarella

 

Läs också

(31)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar