Annons

Annons

Skinkstek med tomatpotatis

Blanda och ös på med färska örter nu när det är högsäsong. Här har vi använt timjan och rosmarin.

Recept: Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

Recept: Lena Söderström
Foto: Ulrika Pousette

Skinkstek med tomatpotatis

GL
4 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter

ca 1,2 kg färsk skinkstek eller benfri fläskkarré
salt och nymald svartpeppar
4–5 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk rosmarin
2 dl höns- eller köttbuljong GL

Annons

Tomatpotatis
6 potatisar
4 plommontomater
3 msk olivolja
4–5 kvistar färsk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör
1 påse rucola, ca 65 g
150 g fetaost L

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.
2. Skala och skär vitlöken i smala klyftor. Dela rosmarinen i små bitar. Gör små hål här och där med en skarp knivspets och stick in vitlöksklyftorna och rosmarinbitarna. Bind upp steken med steksnöre så att den får en jämn form. Stick in en termometer så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
3. Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Dela tomaterna. Blanda potatis, tomater, olivolja, timjan, salt och peppar och lägg blandningen runtom köttet. Stek köttet mitt i ugnen 25 minuter. Häll buljongen över köttet lite i taget och rör om i potatisen då och då.
4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Stek köttet tills termometern visar 75°, och ös köttet och potatisen med buljongen några gånger under tiden. Låt köttet vila en stund innan du skivar upp det.
5. Garnera med rucola och smula över fetaost strax före servering.

Fler goda vardagsrecept

Spansk bondsoppa med serranoskinka

Ratatouille på ugnsbakade grönsaker med goda tillbehör

Snabba frasiga minipizzor

Viltfärsbullar med kantarellpytt

Läcker kantarellrisotto till laxen

 

Save

Save

Save

Save

Läs också

(9)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar