Annons

Annons

Semla på sommaren= Somla!

En semla på sommaren blir förstås en somla! Fyll dem med solmogna jordgubbar, blåbär eller hallon från trädgården.

Grundrecept på bullar till somlor

L

14 somlor

200 g mjölk L
300 g + 150 g
vetemjöl
25 g jäst
1 ägg
2 g salt
5 g hel kardemumma, mortlad
80 g smör
80 g strösocker

Gör så här
1. Värm mjölken till 37°. Tillsätt 300 g av vetemjölet och jästen. Blanda ihop i en degblandare på mellanhastighet, eller för hand. Låt smeten vila 15 minuter.
2. Tillsätt resten av vetemjölet och alla övriga ingredienser och blanda samman på låg hastighet. Öka sedan hastigheten och knåda cirka 4 minuter.
3. Dela degen i bitar om 60 gram, cirka 14 stycken. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk
1½–2 timmar. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 225°. 4. Grädda bullarna 10 minuter. Låt dem svalna på galler. 5. Fyll bullarna enligt något av
recepten nedan.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Blåbärssomlor

L

14 somlor

1 sats somlebullar, se grundrecept

Vaniljkräm
4 dl standardmjölk L
½ dl strösocker
1 vaniljstång
2 msk maizenaredning, ljus L
4 äggulor
50 g rumsvarmt smör L

Garnering
5 dl grädde L
200 g blåbär
florsocker

Gör så här
1. Vaniljkräm: Mät upp mjölken och hälften av sockret i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen ner i kastrullen. Lägg också i själva stången. Ge det ett uppkok.
2. Rör ihop maizenan med resten av sockret i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör till en jämn smet. Vispa ner lite av mjölken i äggblandningen.
3. Vispa sedan ner äggsmeten i kastrullen och låt krämen sjuda någon minut på låg värme under konstant vispning tills den tjocknar.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp tills du ska använda den. Låt vaniljstången ligga kvar – den tillför smak till krämen även efter koket.
5. Vispa grädden. Tillsätt sedan 100 g blåbär och rör försiktigt med en sked så att grädden får lite färg.
6. Servering: Skär av ett lock på bullarna, gröp ur ett hål i varje bottendel och fyll på med rikligt med vaniljkräm och några färska bär. Spritsa eller klicka på blåbärsgrädden, lägg på locken och sikta över lite florsocker. Servera gärna med lite mer bär vid sidan om.

Jordgubbssomlor

L

14 somlor

1 sats somlebullar, se grundrecept

Mandelfyllning
500 g mandelmassa
50 g mald sötmandel
50 g hackad sötmandel
5 g hel kardemumma, mortlad
60 g florsocker
20 g vaniljsocker
150 g mjölk L
200 g vispgrädde L

Garnering
5 dl grädde L
500 g jordgubbar
florsocker

Gör så här
1. Mandelfyllning: Blanda mandelmassan och alla torra ingredienser till en jämn massa. Rör ner mjölken och vispgrädden lite i taget.
2. Servering: Skär av ett lock på bullarna och gröp ur en grop ur bottendelen. Fyll på med rikligt med mandelfyllning.  Skiva jordgubbarna och lägg på. Vispa grädden och spritsa på. Lägg på locket och pudra över florsocker .

Andra godsaker att baka på sommaren

sommardröm med maräng och bär

Rabarberkompott och lakritsskum i en somrig dessertdröm!

Bjud på läcker jordgubbsmoussetårta med chokladbotten!

 

 

 

Läs också

(38)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


 


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar