Annons

Annons

Sega surdegsbaguetter med frön

Baguetterna blir vackra av fröna och håller formen fint med hjälp av en baguetteplåt.

Recept: Camilla Zarah Lawes
Foto: Bjørn Jakobsen

Surdegsbaguetter

L

2–4 baguetter

25 g jäst
3 dl kallt vatten
½ påse färdig rågsurdeg, Kronjäst
1–2 tsk salt
½ msk strösocker (kan uteslutas)
450 g vetemjöl, 7½ dl
2 msk solros-, vallmo- eller sesamfrön

Annons

Gör så här
1. Smula ner jästen i en stor bunke. Blanda ner vattnet och rör om tills det är upplöst. Rör ner surdegen i blandningen tillsammans med salt och socker. Rör till sist ner vetemjölet.
2. Kör degen i en degblandare på lägsta hastighet i 15 minuter och låt den jäsa övertäckt i 1½ timme.
3. Vänd ut degen på ett mjölat bord. Dela den i 2–4 delar och tryck försiktigt varje del till en rektangel med fingrarna.
4. Vik sedan in långsidorna på varje rektangel och rulla ihop till fina längder. Dra ut ändarna något och forma dem spetsiga. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan duk ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 240°. Pensla längderna med vatten och strö över rikligt med frön och sätt in dem i ugnen, sänk värmen till 200°. Låt grädda i 20–25 minuter eller tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Fler goda bröd

Så enkelt gör du knapriga tunnbrödskorgar!

Supergoda tunnbröd – och du behöver ingen ugn!

Baka saftiga rågfrallor

Läs också

(5)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar