Annons

Annons

Saftiga smördegsflan med tomater

Som en pizza på smördeg med färska tomater i alla möjliga färger – särskilt underbar middag mitt i tomathögsäsongen!

Av: Jan-Erik Hagbohm Foto: Tine Guth-Linse

Av: Jan-Erik Hagbohm
Foto: Tine Guth-Linse

Tomatflan

G L
4 portioner

Tid: 30 minuter

1 rulle färsk smördeg, 250 g G L
3-4 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk oregano, hackad
600 g tomater i olika färger
1 mozzarella, 125 g L
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
2. Bred tomatpurén över degplattan och strö över vitlöks och oregano.
3. Skär tomaterna i skivor eller mindre bitar och lägg ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och lägg på. Ringla över olivoljan och avsluta med salt och peppar.
4. Grädda flanet cirka 15 minuter tills osten har fått fin färg. Garnera med lite färsk oregano eller basilika och servera genast.

Fler recept med säsongens goda tomater:

Svalkande tomatsoppa med basilika-crostini

Vacker tomatsallad

Tomatmarmelad med smak av citron

 

Läs också

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar