Annons

Annons

Saftig citronkaka med saltlakrits

Lägg gärna ett extra lager glasyr på kakan för att göra den ännu snyggare. Vill du spara in på ett lager är det helt okej för smakens skull. Självklart kan du bjuda kakan med en klick vispad grädde om du önskar.

Recept: Martin Jörgensen Foto: David Back

Citronlakritskaka

1 kaka, ca 10 portioner
Tid: 20 minuter + 45 minuter i ugn + tid att svalna

smör och ströbröd till formen

Deg
125 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
2 dl socker, 200 g
1 vaniljstång
skal från 1 citron
5 ägg
2 dl vetemjöl, 120 g
1 dl potatismjöl, 75 g
1 msk bakpulver
150 g saltlakrits , t ex Lakritsfabrikens Salty, klippt i mindre bitar

Annons

Glasyr
3 dl florsocker, ca 200 g
1–2 tsk lakritspulver
1 citron
extralager glasyr
3 dl florsocker, ca 200 g
saft från 1 citron

Gilla Matmagasinet på Facebook

Garnering
rivet skal från 1 citron

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form, 24 cm i diameter med avtagbar kant, med smör och ströbröd.
2. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med smöret och sockret. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i blandningen.
3. Finriv det gula skalet från en citron i blandningen. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Sikta i de torra in­gredienserna och blanda.
4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. På slutet kan du täcka kakan med folie om den skulle bli för mörk.
5. Glasyr: Häll florsockret i en skål. Rör ner lakritspulver och pressad citronsaft lite i taget tills det blir en halvrinnig slät glasyr.
6. Ta ut kakan och ställ den på ett galler. Lägg lakritsbitarna på kakan och häll glasyren över. Låt kakan svalna. Toppa med ännu ett lager glasyr utan lakrits för färgens skull och lossa sedan kanten på formen. Riv över citronskal och servera.

Fler goda recept med lakrits:

Lakritsdrink med hallon och tranbär

Våfflor med hallon och lakritssocker

Lyxiga lakritsmaränger

Krämig lakritspannacotta med lingon

Granatäppeljuice med fänkål och lakritsrot

Läs också

(103)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar