Annons

Annons

Så gör du egen daim

Hemmagjord daim är något gott att överraska med på julens gottebord. Den blir precis lika krispig och god som den köpta.

Mauds dajm blir lika krispig och god som den köpta. Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Mauds dajm blir lika krispig och god som den köpta.
Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept på hemgjord daim

G

Cirka 75 bitar

100 g sötmandel
100 g smör
2,75 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
Ca 300 g ljus choklad

Gör så här
1. Skålla och skala mandeln och hacka den fint, gärna i matberedare.
2. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10–15 minuter på hög värme. Dra kastrullen från värmen.
3. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3–5 minuter, tills massan är 145–150°.
4. Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32×22 cm. Häll upp den heta massan.
5. Skär lagom stora rutor med en vasskniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård.
6. Smält två tredjedelar av chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Ta åt sidan och rör i den sista tredjedelen – på det här sättet snabbtempererar du den. Bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt stelna i kylskåp.

Mer härliga godsaker

Favoriten Rocky Road

Annons

Läckra marmeladrutor

Klassiska brända mandlar

Läs också

(5)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar