Annons

Annons

Rotsaksfavoriten rösti på nytt sätt

Här hittar du en lättlagad vardagsrätt att servera direkt ur pannan på bordet. Välj själv om du vill göra rätten vegansk, vegetarisk, eller med lite fisk.

Recept: Maximillan Lundin Foto: Erik Olsson

Recept: Maximillan Lundin
Foto: Erik Olsson

Sötpotatisrösti med rostade vitlökslinser

GL
4 portioner
Tid: 45 minuter

VEGANSKT GRUNDRECEPT
Sötpotatisrösti
4 sötpotatisar (600 g)
4 potatisar (200 g)
½ gul lök
1 tsk krossad kummin
3 msk kallpressad rapsolja
2 tsk havssalt
2 msk olja till stekning
Rostade vitlökslinser
5 vitlöksklyftor
2 tomater
100 g grönkål eller spenat
1 msk olivolja
8 dl kokta bruna linser (800 g)
½ dl fruktig olivolja
1 tsk havssalt
1 msk rödvinsvinäger

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
ärtkräm, se recept

Gör så här
1. Värm ugnen till 170°. Skala sötpotatisarna och de vanliga potatisarna och riv dem sedan grovt. Skala och strimla löken. Blanda det rivna med lök, kummin, rapsolja och salt i en stor bunke.
2. Värm en stekpanna som tål ugnsvärme på medelvärme på spisen. Täck hela pannans botten med olja. Lägg i potatisblandningen och tryck ut den jämnt i pannan. Ställ in hela stekpannan i ugnen och baka röstin cirka 25 minuter. Tänk på att använda en grytlapp när du tar ut pannan eftersom den är varm.
3. Vitlökslinser: Skala och finhacka vitlöken. Tärna tomaterna och hacka grönkålen eller spenaten. Bryn vitlöken i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt linserna, rör om och ta av från värmen. Tillsätt tomat, grönkål eller spenat, olja, salt och vinäger och rör om. Lägg upp på ett fat.
4. Servering: Ställ fram stekpannan med röstin på bordet och servera direkt ur pannan. Klicka ut ärtkrämen som garnering. Servera de ljumma linserna och resten av ärtkrämen till.

Ärtkräm

L
ca 3 dl
tid: 5 minuter

2 dl tinade gröna ärter
1 dl havredryck
saften från ½ citron
½ tsk havssalt

Gör så här
Mixa ärter, havredryck, citronsaft och salt med stavmixer.

VEGETARISK
– 4 dl kokta bruna linser (400 g)
+ 4 ägg
+ 4 msk vatten
½ tsk havssalt
1 msk olivolja

Gör så här
1. Knäck äggen i en skål. Rör ihop dem med vatten och salt. Stek äggsmeten på låg värme i olja i en stekpanna. Rör hela tiden med en träslev i stora långsamma rörelser. När ägg­en börjar stelna, rör lite mer sällan. Ta stekpannan från värmen och låt stå i någon minut.
2. När omeletten har stelnat även på ovansidan, fördela den över röstin med hjälp av en sked. Toppa med ärtkräm i klickar.

PLUS FISK
– 4 dl kokta bruna linser (400 g)
+ 200 g koljafilé
+ olja
+ vinäger
+ havssalt

Gör så här
1. Lägg fisken på en liten plåt, droppa över lite olivolja och vinäger och salta. Sätt in plåten mitt i ugnen och baka fisken cirka 10 minuter.
2. Bryt fisken i lameller och lägg ovanpå röstin. Toppa med ärtkräm.

Du kanske också gillar:

Frijodillas – lättstekta tortillas med bönröra och avokadokräm

Apelsinmarinerad linssallad på tre olika vis

 

Läs också

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar