Annons

Annons

Rostbiff med rödvinssås

Här har vi stekt rostbiffen i 200° för att det ska gå snabbt, sänk till 125° om du vill ha köttet jämnt rosa. Men beräkna då den dubbla tiden.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Rostbiff med rödvinssås

G L

6 portioner
Tid 30 minuter + 30 minuter i ugn

1 kg rostbiff, gärna rostas
smör till stekning L
salt och nymald svartpeppar

Rödvinssås
3 schalottenlökar
1 msk smör L
2 tsk timjan
1 flaska rött vin, 75 cl
2 msk balsamvinäger, röd
5 dl kraftig köttbuljong G L
25–50 g kallt smör L

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Torka av steken med papper. Bryn den på alla sidor i smör i en stekpanna. Salta och peppra runt om. Stek den färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 60° för rosastekt kött. Det tar cirka 30 minuter. Låt vila cirka 20 minuter.

2. Sås: Skala och hacka löken fint. Fräs lökhacket mjukt i smör i en gryta. Tillsätt timjan, vin och balsamvinäger och koka tills det är reducerat till hälften. Häll i köttbuljongen och reducera ytterligare tills cirka 3 dl återstår. Vispa ner kallt smör strax före serveringen och smaka till sist av med salt och nymald svartpeppar.

3. Servering: Skiva rostbiffen tunt och servera med sås, potatis med valnötspesto och smörstekta grönsaker.

Sköna gröna tillbehör till kött:

Marinera kvällens grönsaker i örter

Varm potatissallad

Grönsaksfylld aubergine

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar