Annons

Annons

Rosastekt hjortfilé med potatisterrin och ljuvlig madeirasås

Här kan du naturligtvis använda annan viltfilé eller oxfilé. Köttet kan brynas i förväg och ugnsstekas inför serveringen, men tänk på att rumstemperera det för att spara tid. Måltiden blir komplett av goda tillbehör som potatisterrin, madeirasås och en frisk lingonpuck.

Av: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Hjortfilé

GL
6 portioner

Tid: 15 minuter + ca 1 timme i ugn

900 g hjortfilé
smör till stekning L
2 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Putsa köttet och bryn runtom i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan förberedas.
3. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie 10 minuter innan du skivar upp det.

Madeirasås med örter

GL
6 portioner

Tid: 30 minuter

Annons

2 dl madeira
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk koncentrerad kalvfond GL
2 tsk majsstärkelse
50 g smör L
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkade
2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkade
2 tsk tomatpuré
½ liten pressad vitlöksklyfta

Gör så här
1. Koka madeira, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår.
2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp.
3. Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Förvara i kyl. Hit kan förberedas.
4. Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör.

Se också: Mauds gratinerade oxfilé med gorgonzola

Potatisterrin med getost

G
Ett perfekt potatistillbehör till festmiddagen. Du kan göra den helt färdig dagen före och sedan skära den i fyrkanter när den kallnat. Värm sedan bitarna inför serveringen i 175°.

6 portioner
Tid: 20 minuter + 45 minuter i ugn

1,2 kg potatis
2 dl crème fraiche
200 g chèvre, fransk getost
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
2 stora ägg
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika

Garnering
färska örter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skiva potatisen tunt.
3. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen.
4. Lägg ett bakpapper i en avlång 2-litersform. Häll i potatisen och platta till potatisskivorna.
5. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills terrinen börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp. Hit kan förberedas. Skär och servera den i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär dem när terrinen kallnat. Bitarna värms sedan ca 20 minuter i 175° inför serveringen. Garnera gärna med färska örter.

Se också: Så lagar du saltimbocca

Lingonpuck

GL
Gott och friskt tillbehör till viltköttet. Puckarna kan göras klara dagen före och bara stjälpas upp vid serveringen.

6 puckar
Tid: 10 minuter

2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl socker
2 dl frysta lingon
1 msk gin

Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 minuter.
2. Koka upp vatten och socker. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma sockerlagen.
3. Blanda ner lingon och gin. Skeda upp i små formar eller glas. Ställ att stelna i kyl ett par timmar.
4. Stjälp upp i förväg. Stick in en kniv för att få in lite luft eller doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar.

5 goda desserter att runda av med:

Mauds krispiga flarn med chokladtryffel

Mauds ljuvliga chokladfondant

Mauds lättbakade chokladmoussetårta

Mauds glasstårta med lingon och maränger

Mauds mandelmousse med lingon

Apelsinmarinerad fruktsallad med limoncellogranité

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar