Annons

Annons

Romrussinlimpa och linfröbullar

Prova ett glutenfritt bröd med mycket och vuxen smak, som inte är helt olik den engelska kakan vi äter på jul.

Recept: Klara Desser Foto: Hans Desser

Romrussinlimpa

L G
1 bröd
Tid: 20 minuter+ ca 1 timme 20 minuter i ugn

75 g russin
1 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel
50 g valnötter
50 g skalade sesamfrön
50 g mandel, grovhackad
2 msk fiberhusk
1½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 burk kesella, 10 % L
6 ägg

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Lägg russinen i en skål och häll kokande vatten över. Låt russinen stå i vattnet några minuter.
3. Häll av vattnet och blanda russinen med kanel och rom. Låt blandningen stå och dra ett tag.
4. Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke.
5. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i russinen. Blanda allt och låt smeten stå och svälla ca 10 minuter.
6. Häll upp i en smord form som rymmer 1½ liter. Grädda ca 1 timme och 20 minuter i nedre delen av ugnen.
7. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp i skivor när brödet svalnat helt. Förvara brödet i kylen.

Linfröbullar

Använder du muffinsformar i stället för plåt, sätt dem gärna dubbelt så är det mindre risk att smeten flyter ut.

G L
6 st
Tid: 15 minuter + ca 15 minuter i ugn

4 ägg
2 tsk fiberhusk
1½ dl mandelmjöl
½ dl krossade linfrön
½ dl pofiber
1 msk havrekli
1 krm mald kardemumma

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 200°.
2. Smörj en muffinsplåt eller ställ fram 6 stora muffinsformar på en bakplåt, gärna dubbla så blir de stadigare om du inte har muffinsplåt.
3. Vispa äggen med elvisp 1–2 minuter tills de blir fluffiga. Tillsätt fiberhusk och vispa ihop snabbt. Låt stå 5 minuter och svälla.
4. Tillsätt mandelmjöl, linfrön, pofiber, havrekli och kardemumma. Blanda ordentligt och vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
5. Fördela smeten på plåten/i muffinsformarna. Grädda 16–18 minuter. Förvara brödet i kylen.

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar