Annons

Annons

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

En riktigt god burgare med massor av smak både i sig själv och i alla dess tillbehör. Volymen för nötterna är före blötläggning.

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

G L
4–5 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter + 4 timmar till blötläggning

100 g kokta kidneybönor
700 g kokt rött eller svart råris
1 msk mald koriander
4 msk senap G L
salt och nymald svartpeppar

Annons

Sötpotatispuré
4 sötpotatisar
1 lime
1 vitlöksklyfta
några stänk tabasco

Valnötspesto
1½ dl valnötter, blötlagda
1½ dl cashewnötter, blötlagda
1½ dl valnötter, torra
50 g färsk basilika
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
skal från ½ citron, ekologisk
1½ dl olivolja

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
surdegsbröd, i skivor G L
blandad sallad, t ex på röd paprika, vitkål, majs och färsk koriander eller persilja

Gör så här
1. Mixa eller krossa kidneybönorna och hälften av det kokta råriset. Blanda det med alla övriga ingredienser till en smet. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
2. Forma burgare som väger cirka 100 g styck av smeten. Ställ dem på en skärbräda och låt dem vila i kylskåpet 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
3. Sötpotatispuré: Skåra potatisskalet med toppen av en kniv 5–6 gånger längsmed varje potatis. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem helt mjuka i ugnen, 40–45 minuter. Låt dem svalna något och riv sedan bort skalen. Lägg potatisen i en matberedare. Pressa i limesaften och vitlöken och mixa slätt. Smaksätt med salt och tabasco. Purén kan serveras varm eller kall.
4. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek burgarna frasiga på båda sidor. Lägg över dem i en långpanna med bakplåtspapper eller i en smord ugnsform. Efterstek dem sedan i mitt i ugnen cirka 5 minuter. Håll varmt.
5. Valnötspesto: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
6. Rosta eventuellt bröden något. Lägg ihop burgarna och servera med sötpotatispurén och blandad sallad.

 

Fler goda veganska recept av Maximillian Lundin:

Palsternackspasta med tomatsås

Crêpes med majs- och apelsingrit

Polentapudding med chiavinägrett

Provensalsk gryta med svart tomatris och cashewdipp

Läckra kikärtspannkakor

Linssallad

Läs intervjun med Maximillian Lundin:

Därför blev jag vegan

 

Läs också

(14)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar