Annons

Annons

Prinsesstårta på påskvis

En pampig påsktårta som kräver lite förberedelser, men det är den värd! Den bakas på en luftig botten som varvas med sylt och vaniljkräm och toppas med grädde och fluffig italiensk maräng.

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Marsipanpåsktårta med maräng

L
Antal: 10–12 bitar
Tid: 2 timmar

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
50 g äggulor, 2½ stycken
¾ msk vetemjöl
1½ msk majsstärkelse
½ dl strösocker
½ vaniljstång
2 dl mjölk L
½ dl vispgrädde L
35 g smör, rumsvarmt L

Annons

Italiensk maräng
3 äggvitor
¾ dl vatten
1¾ dl strösocker

Fyllning
1 dl hallonsylt
1 dl aprikosmarmelad
4 dl vispgrädde L

Garnering
400 g marsipan L
gul hushållsfärg
7–8 chokladpåskägg L

Gör så här
1. Börja med att färga in marsipanen med gul hushållsfärg. Det enklaste är att låta marsipanen ligga i en plastpåse i rumstempertur över natten – då går den lättast att kavla ut.
2. Botten: Sätt ugnen på 190°. Smörj och bröa en form, som mäter cirka 24 cm i diameter, mycket väl.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt cirka 10 minuter.
4. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver, sikta i det och vänd ihop till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat, låt den kallna och skär upp i tre bottnar.
6. Vaniljkräm: Vispa äggulorna, vetemjöl, majsstärkelse och hälften av sockret. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg vaniljstången och frön i en kastrull, häll på mjölken och grädden samt tillsätt resten av sockret och koka upp.
7. Häll i hälften av mjölkblandningen i äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa kraftigt och sjud tills krämen tjocknat. Flytta över krämen i en skål och rör i smöret.
8. Täck med plastfilm och låt svalna. Fyll upp en spritspåse med rundtyll och sätt in i kylen tills krämen är kall.
9. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121°. När sockerlagen mäter 110°, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
10. Montering: Bred hallonsylt på den första bottnen och stryk hälften av vaniljkrämen ovanpå. Lägg på den andra bottnen, bred över aprikosmarmelad och resten av vaniljkrämen.
11. Vispa upp grädden. Bred på hälften av grädden och lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på kanterna på tårtan och sätt in den i kylen.
12. Kavla ut marsipanen mellan ett par små plastpåsar. Skär ut en remsa som är ca 6 cm bred och som räcker runt tårtan. Dela den gärna på mitten – då blir det enklare att montera den. Nyp åt fint i skarvarna.
13. Bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare. Krossa några chokladpåskägg och strö över. Avsluta med några hela ägg och servera.

Fler härliga påskdesserter

Ljuvlig citronmarängpaj i glas

Apelsinmarinerad fruktsallad med citrusgranité

Mauds maffiga choklad- och hasselnötstårta

 

Läs också

(27)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar