Annons

Annons

Potatisgratäng med krossade tomater

En potatisgratäng måste inte alltid vara krämig. Den här varianten i medelhavsstil passar att äta både som helt vegetarisk rätt och till kött eller fisk.

Foto: Ulrika Pousette

Potatisgratäng med tomat

4 portioner
Tid: 50 minuter

1 kg potatis
1 squash
50 g smör l
salt och svartpeppar
1 burk krossade tomater, 400 g
½ dl olivolja
100 g parmesanost, riven
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad salvia
1 vitlöksklyfta, pressad

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, gärna i matberedare. Skiva squashen i tunna skivor.

2. Smörj en ugnsform med smör. Blanda potatis- och squashskivorna i formen. Salta och peppra.

3. Blanda krossade tomater och olivolja i en bunke. Tillsätt det mesta av parmesanosten. Krydda med örtkryddor, vitlök, salt och peppar.

4. Bred tomatröran över potatis- och squashskivorna. Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen 20 minuter. Sänk tem­peraturen och grädda cirka 15 minuter tills grönsakerna känns mjuka och gratängen har fått fin färg.

 

Läs också

(40)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar