Annons

Annons

Plätt-torn med smörstekta kantareller

Annorlunda och ljuvligt god förrätt. Det finns bra färdigköpta plättar, men den som har tid och en plättlagg kan enkelt göra egna.

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Plätt-torn med kantareller

G L
6 portioner

15 minuter + 8 minuter i ugn

600 g kantareller
1 knippe salladslökar
3 msk smör L
salt och nymald svartpeppar
18 plättar, ca 300 g G L
3 dl finriven lagrad ost, t ex präst- eller västerbottensost L

Tillbehör
70 g späda salladsskott
150 g cocktailtomater
olivolja
flingsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ansa kantarellerna och skär stora svampar i mindre bitar. Skiva salladslöken. Stek svampen på ganska hög värme i smör tills vätskan kokat bort. Tillsätt sallads­löken och låt den fräsa med en stund. Smaka av med salt och nymald peppar.
3. Lägg ut 6 plättar på en plåt med bakplåtspapper. Fördela lite svamp på dem och sedan ost. Lägg på en till plätt och fortsätt på samma vis och avsluta till sist med svamp och ost. Hit kan förberedas.
4. Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter tills osten smält och börjat få fin färg. Servera genast plätt-tornen med lite sallad och tomat på tallriken. Ringla på lite olivolja och salta lätt på grönsakerna.

Annons

Mauds festmeny:

Koka musslorna i thailändska smaker

Mauds festliga rombrûlée med björnbär

Älskar du kantareller?

Bruschetta med stuvade kantareller

Kantarellpytt med gratinerad fläskfilé

Smörstekt kolja med trattkantarellrisotto

Krämig skogssvampssoppa med det lilla extra

Läs också

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar