Annons

Annons

Plankstek med klassiska tillbehör

En amerikansk ”planked steak” ska inte bara serveras utan även tillagas på en doftande bit trä av ek eller hickory. Då får det möra nötköttet – biff eller filé – smak av träets aromer. 

Recept: Jens Linder
Foto: Ulrika Pousette

Plankstek

G

4 portioner
Tid: 45 minuter

600 g utskuren biff (150 g/person)
salt
svartpeppar ur kvarn
smör och olja till stekning
4 stekplankor, gärna av ek eller hickoryträ
tillbehör
pommes duchesse (se recept nedan)
8 skivor bacon
200 g haricots verts, lättkokta
4 stora tomater eller ca 12 kvisttomater, halverade
svartpeppar + flingsalt
bearnaisesås (se recept nedan)
hackad persilja eller gräslök

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Putsa bort senor från biffarna. Banka lätt på varje biff med en köttklubba eller liknande så att de blir lika tjocka. Salta och peppra på båda sidor.
2. Sätt ugnen på 200° plus grilleffekt på övervärmen.
3. Skeda i moset (pommes duchesse) i en spritspåse med tyll och spritsa ut runt kanterna på plankorna. Linda bacon kring bönorna.
4. Stek biffarna i het stekpanna i en blandning av smör och olja, cirka 1 minut på varje sida.
5. Lägg på köttet, samt tomaterna och de baconinlindade bönorna.
6. Sätt in plankan i ugnen och låt gå cirka 5 minuter tills duchessen har fått fin gyllene färg. Ta ut och skeda bearnaisesås (se separat recept) över köttbitarna. Servera genast.

Pommes duchesse

G L

4 portioner

Tid: 30 minuter

800 g potatis (mjölig sort)
2 äggulor
3 msk smör L
2 msk neutral rapsolja
salt

Gör så här
1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Häll av vattnet och låt ånga av några minuter.
3. Pressa den med en potatispress ner i en bunke (använd inte mixer eller matberedare – då blir det för smetigt). Tillsätt äggulor, smör och olja. Blanda väl och smaka av med salt.

Bearnaisesås

L
4 portioner
Tid: 40 minuter

2 kvistar dragon
2 kvistar persilja
8 svartpepparkorn, krossade
3 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk finhackad schalottenlök
3 äggulor
225 g osaltat, skirat smör L
svartpeppar ur kvarn
cayennepeppar
salt
ev några droppar worcestersås
pressad citron

Gör så här
1. Plocka bladen av alla kryddörterna så att stjälkarna hamnar i en hög och bladen i en annan. Hacka bladen. Koka ihop stjälkar, svartpepparkorn, vinäger, vatten och schalottenlök och reducera till hälften i en kastrull. Sila och låt svalna.
2. Gör i ordning ett vattenbad, alltså en kastrull med sjudande vatten. Rör ut äggulorna i en skål.
3. Placera skålen över vattenbadet och slå hopkoket (punkt 1) över äggsmeten.
Vispa över vattenbad (en kastrull med sjudande vatten) tills smeten tjocknar. Se till att det inte är för varmt – då spricker såsen.
4. Vispa ner smöret lite i taget till en ganska tjock sås. Vispa hela tiden och håll koll på värmen. Tillsätt de hackade örterna. Smaka av med peppar, salt och eventuellt worcestersås och pressad citron.

 

Andra goda köttrecept:

Piffa köttbullarna med parmesanost

Snabb lövbiff med chimichurri

Festliga karréspett med fräsch melonsallad och limekräm

 

Läs också

(144)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar