Annons

Annons

Plankgrillad lax till midsommar

Prova att tillaga midsommarlaxen på ett annorlunda vis, grilla den på en planka! Plankrökning är ett enkelt sätt att få in de rökiga smakerna i fisken. Införskaffa en obehandlad plankbit av till exempel ek eller al på ett buggvaruhus och sätt igång grillen.

Foto: Linus Hallgren

Plankgrillad lax

G L

4 portioner
Tid: 30 minuter

800 g laxfilé, med skinn
½ msk salt
½ msk strösocker
ev torkad ramslök, t ex från
Urtekram, eller dill

Tillbehör
kokt färskpotatis
citronklyftor
aioli eller en crème
fraichebaserad sås L
blandad sallad

Annons

Gör så här
1. Låt träplankan ligga i blöt minst
1 timme innan du använder den.
2. Blanda salt och socker och gnid in laxen med blandningen. Lägg laxen på plankan och strö över ramslöken.
3. Se till att grillen är ordentligt varm. Lägg plankan med fisken på gallret. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av laxen, lägg på grillocket och grilla tills laxen har en innertemperatur på 45–53°.
4. Servera laxen direkt från grillen med kokt färskpotatis, citronklyftor, en god sås och en blandad sallad.

Inspiration till midsommarmaten

5 x sill på 5 minuter

Äntligen midsommar

Glad midsommar-tårta

 

 

 

Läs också

(23)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar