Annons

Annons

Perfekt grillad biff – och enklaste sättet att lyckas med béan!

Att slå en bearnaisesås är inte alls är svårt, följ bara det här enkla receptet. Knepet för att aldrig få den att spricka igen är att använda rumsvarmt smör i stället för skirat.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Carin Pålsson

Grillad biff och bearnaisesås

G

6 portioner
Tid: 40 minuter

6 hängmörade ryggbiffar eller entrecôter, ca 1 kg
olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Bearnaisesås
150 g smör, rumsvarmt L
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
6 vitpepparkorn
2 stjälkar av fransk dragon eller persiljestjälkar
1 finhackad schalottenlök
1 msk finhackad färsk fransk dragon eller 1 tsk torkad
3 stora äggulor
ca 2 krm salt

Annons

Tillbehör
1 kg färskpotatis
1 knippe sparris, ca 250 g
4 små morötter
flingsalt
Gör så här
1. Borsta och skrubba potatisen väl. Ansa sparrisen och skär den i bitar. Skala morötterna och skär dem i slantar. Koka potatisen i lättsaltat vatten 15–20 minuter. Låt morötterna koka med några minuter mot slutet. Koka sparrisstjälkarna cirka 2 minuter och sparrisknopparna 1 minut. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Blanda alltsammans försiktigt.
2. Bearnaise: Koka upp vinäger, vatten, vitpepparkorn, dragonstjälkar och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills cirka 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen
i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm, gör det över vattenbad om du är ovan.
3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det rumsvarma smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och hackad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra.
4. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida över het glöd eller i grillpanna. Salta och peppra under tiden.
5. Servera biffarna nygrillade med potatisen, grönsakerna och bearnaisesåsen.

Tips!
Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad vid 45°.

 

Laga hela Mauds försommarmeny:

Mauds klassiska bruschetta med tomater

Mauds kokostoppade rabarbersmulpaj

Läs också

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar