Annons

Annons

Pelle Holmberg: ”Svamp skulle man ge fanken i”

Visste du att det finns svamp som smakar skaldjur? Och att det kanske växer delikatesser i din gräsmatta? Matmagasinet fick mitt i bästa plocksäsong tag i svampexperten Pelle Holmberg.

pelle holmberg[1]

Hej Pelle, varför är det så kul med svamp? 
– Jag brukar kalla svampplockning för ”den oblodiga jakten” – det här tysta och spännande, då man undrar ”ska det bli något i dag” tror jag lockar stressade nutidsmänniskor.

Annons

Tar vi vara på all svamp som vi har i naturen?
– Nej, långt därifrån. Kanske 3–4 procent. Runt Stockholm plockas säkert 95 procent av alla kantareller, medan övrig svamp till stor del fortfarande betraktas som ”komat” på landsbygden.

Hur lär man sig att känna igen nya sorter?
– Bruna svampar med bruna skivor ska man vänta med, och vita också. Efter det bör man lära sig de allra giftigaste. Sedan kan man börja lära sig sopparna, som karljohan med kusiner. Att lära sig 1–2 nya sorter per år är ett bra riktmärke. Men man får lägga ner lite tid på det, och gärna följa med någon erfaren ut.

Kan man lära sig att känna igen ett bra svampställe?
– Ett bra sätt är att titta på vad det är för träd. Titta efter gran, tall och björk – i barrmattorna växer i stort sett all sorts svamp. I södra Sverige ska man titta efter asp, ek och hassel. Det handlar mycket om naturvana förstås.

Är vi kantarellfixerade i Sverige?
– Ja! Det beror nog på att man aldrig har lärt sig något om svamp. När man pratade om svamp i skolan var det bara något gifigt och farligt som man skulle ge fanken i. Till och med duktiga kockar är lite analfabeter när det gäller att tillaga den.

Vilken är vår mest underskattade svamp?
– Sillkremlan, utan tvekan. Den smakar lite som skaldjur – stuvad sillkremla är bra till skaldjursallergiker nu i kräftskivetider.

Kan man äta svampen som växer i trädgården?
– Det kan man mycket väl göra, men man ska som vanligt vara försiktig. En del ätliga champinjoner kan växa i trädgården, men också giftiga varianter. Och nejlikbroskskivling, en av de svampar som växer i cirklar i gräsmattan, har jättegoda aromatiska små hattar.

Vilket är ditt bästa tips till ovana svampkockar?
– Ingrid säger: Stek svampen i panna, inte i för mycket åt gången, tills vätskan har kokat bort. Tillsätt sedan en klick smör.

Namn Pelle Holmberg.
Ålder 67 år.
Bor I Spånga, Stockholm.
Familj Hustrun Ingrid (”en mycket duktig svampkock”), barn och barnbarn.
Yrke Biolog och svampexpert.
Kuriosa Lärde sig under sin utbildning de latinska namnen på 1 000 blommor, men inte en enda svamp.

Pelle får ofta frågan om vilken eller vilka som är hans favoritsvampar. Därför har han satt ihop en svamp-tio-i-topp:
1. Mandelriska
2. Sillkremla
3. Karljohanssvamp
4. Blomkålssvamp
5. Svart trumpetsvamp
6. Kungschampinjon
7. Snöbolls­ hampinjoner
8. Kantarell
9. Rimskivling
10. Stolt fjällskivling

Gifinformationscentralens hemsida finns en bra broschyr att ladda ner över de farligaste giftsvamparna i Sverige.

Prova våra goda recept med svamp:
Kantarellpytt med fläskfilé
Svampravioli
Trattkantarellsoppa med ädelost

Mer läsning i helgen:
Max Lundin: Därför blev jag vegan
Linda Nilsson: ”Därför äter jag maten rå”
Peter Norman: Därför älskar jag potatis

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar