Annons

Annons

Påskens godaste lammstek

Det här är ett av de mest klassiska sätten att tillaga lammstek, då den i stort sett sköter sig helt själv.

Recept: Mai Knauer. Foto: Columbus Leth

Lammstek med späda grönsaker

G L

6 portioner
Tid: 2 timmar

1 lammstek med ben, ca 2 kg
½ citron
1 msk + 1 tsk salt
1 knippe rosmarin
1 vitlöksklyfta
½ msk olivolja

Dessutom behövs

steksnöre

Grönsaker
4 morötter
400 g sparrispotatis
200 g grön sparris
1 msk olivolja
salt
några färska timjankvistar
100 g smör L
2 vitlöksklyftor, finrivna

Annons

Gör så här
1. Gnid in köttet med citron. Skär snitt i skinnet, och sedan även ett snitt så att du kommer ända ner till benet. Följ benet med kniven längs båda sidor så att det blir som en liten ficka.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Mortla 1 msk salt och en handfull rosmarinblad i en mortel. Skala vitlöksklyftan och tillsätt den tillsammans med ½ msk olivolja och mortla lite till.
4. Tryck in blandningen i snitten och i fickan längs med benet.
5. Krydda ovansidan av steken med salt och plockad rosmarin. Bind upp steken med steksnöre tillsammans med ytterligare några rosmarinkvistar och lägg den sedan i en ugnsform.
6. Sätt in steken i ugnen. Sätt i en stektermometer och stek köttet till en innertemperatur på 62–65°. Räkna med en stektid på cirka 1½ timme. Vänd steken ungefär en gång i halvtimmen.
7. Grönsaker: Skrubba morötter och potatis. Skär morötterna i bitar.  Klyfta potatisen. Skär bort den grövsta biten på sparrisen. Lägg alltsammans i en ugnsform med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Strö över salt och timjankvistar. När det är cirka 20 minuter kvar av stekens stektid, ställ in grönsakerna bredvid steken i ugnen och stek grönsakerna mjuka.
8. Rör ihop smör och vitlök.
9. Låt steken vila 15 minuter. Skiva den tunt och servera med de varma grönsakerna och vitlökssmöret till.

 

Fler goda rätter med lamm

Stekt lammfilé med våriga tillbehör och läcker sparrissallad

Lyxig lammstek med jordärtskockspuré och salsa verde

Lammstek med lättfixade tillbehör

Läs också

(15)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar