Annons

Annons

Påskens finaste maränger med exotiska smaker

Härligt sötsyrlig dessert där exotiska frukter ger det lilla extra. Du som vill göra det lite enklare kan köpa färdig mangoglass.

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Marängnäste med mangoglass och passionsfrukt

GL
6–8 portioner
Tid: 1½–2 timmar

Marängnästen
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Mangoglass
4 dl mjölk L
3 dl vispgrädde L
6 äggulor
2 dl strösocker
2½ dl mangopuré

Annons

Topping
1 mango
100 g hallon
2 passionsfrukter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Vispa äggvitorna och citronsaften skummigt. Sänk hastigheten på vispen, tillsätt hälften av strösockret och vispa in det i skummet. Tillsätt resten av strösockret, öka hastigheten igen och vispa ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en sil och vänd ner det i skummet med en slickepott.
3. Fyll upp marängen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa 8 marängnästen, 7–8 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Lättast går det om man ritar upp mallar först på bakplåtspapperet.
4. Grädda marängerna cirka 2 minuter. Sänk temperaturen i ugnen till 100° och låt marängerna stå och torka 1 timme i ugnen.
5. Mangoglass: Koka upp mjölk och grädde i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om. Sjud blandningen till 85° eller tills den börjar tjockna. Vispa kraftigt hela tiden. Blandningen får inte koka.
6. Ta av kastrullen från värmen, häll blandningen i en bunke och kyl ner i ett iskallt vattenbad.
7. Sila av blandningen och tillsätt mangopurén. Kör smeten i glassmaskin tills den är fast och krämig. Låt glassen stå i frysen 1–2 timmar före servering.
8. Lägg upp marängnästena på ett stort fat eller på portionsassietter. Skala mangon, skiva den och garnera fatet eller assietterna med mangoskivor och hallon. Lägg en kula mangoglass i varje maräng. Dela passionsfrukterna på mitten och pressa ur kärnorna över glassen.

Fler läckra påskdesserter

Prinsesstårta på påskvis

Apelsinmarinerad frukt med citrusgranité

Citronmarängpaj i glas

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar