Annons

Annons

Palsternackspasta med tomatsås och solrostopping

En variant av klassisk gnocchi med potatis, som också går bra att göra med pumpa.

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Palsternackspasta med tomatsås och solrostopping

L
4 portioner
Tid: 1 timmar 30 minuter

300 g palsternacka
150 g vetemjöl

Tomatsås
1 gul lök, hackad
2–3 vitlöksklyftor, hackade
½ tsk bockhornsklöver (kan ersättas med fänkålsfrön)
olivolja till stekning
1 msk rödvinsvinäger
1 burk krossade tomater, 400 g
½ tsk oregano
½ tsk timjan
salt och nymald svartpeppar

Annons

Solrostopping
100 g solrosfrön
25 g kapris
1 gul lök, hackad
1 msk kokosolja, ohärdad

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
200 g körsbärstomater
100 g champinjoner

Gör så här
1. Skala palsternackan och skär den i bitar. Koka den helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa bitarna med stavmixer till en slät puré. Låt den svalna så pass att du kan hantera den med händerna.
2. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda till en blank deg med smidig konsistens. Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
3. Rulla ut långa smala längder av degen. Skär små bitar, forma dem till små ”korvar” mellan handflatorna, och dra sedan snabbt handflatorna åt vardera hållet så att korvarna tar formen av små avlånga blad. De ska helst ha en lätt ingropning i mitten för att ta upp såsen. Lägg bladen direkt på mjölad plåt.
4. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i pastan och koka den tills den flyter upp. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och spola pastan under kallt vatten tills den är väl kyld.
5. Tomatsås: Fräs lök, vitlök och bockhornsklöver i olja. Tillsätt vinägern och låt det koka ihop tills det blivit lite simmigt. Slå på tomaterna, oregano och timjan. Låt koka under lock 10–15 minuter på medelvärme. Mixa därefter såsen slät och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
6. Solrostopping: Stek samtliga ingredienser långsamt i kokosolja i en stekpanna. Toppingen är färdig när solrosfröna börjar bli gyllenbruna. Lägg upp röran på en tallrik och låt stå i kyl i 30 minuter för att stelna.
7. Skär tomater och champinjoner i halvor eller kvartar. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och bryn palsternackspastan tillsammans med tomater och svamp tills allt har fått lite färg. Servera genast på varma tallrikar med tomatsåsen och solrostoppingen vid sidan om.

Se filmen!

Gör din egen palsternackspasta

Läs intervjun med Maximillian Lundin:

Därför blev jag vegan

Fler veganska recept:

Crêpes med majs- och apelsingrit

Linssallad

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

Polentapudding med chiavinägrett

Provensalsk gryta med svart tomatris och cashewdipp

Läckra kikärtspannkakor

 

 

Läs också

(6)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar