Annons

Annons

Ostpaj med skinka och päronsallad

Här blir det fina kombinationer när salt möter sött och krämigt möter knaprigt.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoff

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Ostpaj med skinka och päronsallad

L
4 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter

Botten
175 g vetemjöl, ca 3 dl
½ tsk salt
100 g smör L
1–2 msk iskallt vatten

Fyllning
4 ägg
2 dl vispgrädde L
200 g lagrad riven ost, t ex präst
2 krm riven muskotnöt
salt och nymald svartpeppar

Annons

Päronsallad
3 fasta päron
200 g kärnfria gröna vindruvor
50 g valnötter
1 påse blandad grönsallad, ca 70 g
2 msk olivolja
saft av ½ citron

Tillbehör
8 skivor lufttorkad skinka,
t ex parmaskinka eller serrano

Gör så här
1. Botten: Lägg mjöl, salt och smör i en skål eller matberedare och arbeta ihop det till smulor. Tillsätt vattnet och fortsätt arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet att vila 30 minuter, gärna lite längre.
2. Sätt ugnen på 180°.
3. Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör i osten och krydda med muskotnöt, salt och peppar.
4. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den stannat, ca 35 minuter.
5. Päronsallad: Skär päronen i tunna klyftor. Halvera druvorna och grovhacka valnötterna. Blanda grönsallad, päron, druvor och valnötter i en skål. Vispa ihop olja och citronsaft med lite salt och peppar och slå det över salladen.
6. Servera ostpajen varm eller ljummen med lufttorkad skinka och päronsalladen vid sidan om.

Förbered: Gör pajdegen en dag i förväg, tryck ut den i formen och ställ den i kylskåpet att vila. Sedan går det snabbt att laga pajen till middag.

Fler smarriga pajer:

Frasig västerbottenspaj med filodeg

Julpaj med lax spenat och fetaost

Tacopaj med mangosalsa

Citronmarängpaj

Äppelsmulpaj med mandel 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar