Annons

Annons

Laga osso buco i ugnen!

Rustik lyxmat från Italien! Det går lika bra att använda vanlig schalottenlök om du inte hittar bananschalottenlöken.

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Ossobuco med rotfrukter och stjälkselleri

L
6 portioner
Tid: 25 minuter + 7–8 timmar i ugn

6 skivor kalvlägg
½–1 dl vetemjöl
salt och nymald svartpeppar
25 g smör till stekning L
2 msk olivolja till stekning
3 selleristjälkar
3 morötter
1 palsternacka
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 burkar krossade tomater à 400 g
ca 5 dl grönsaksbuljong L
1 lagerblad
3 kvistar rosmarin

Annons

Tillbehör
bröd L

Prova också: Älggryta med italienska smaker

Gör så här
1. Torka köttytorna torra. Blanda mjöl och svartpeppar i en djup tallrik och vänd köttet däri.
2. Hetta upp hälften av smöret och hälften av oljan i en stor stekgryta som tål ugn. Bryn köttet till fin färg, två skivor i taget, cirka 2 minuter på varje sida. Salta under tiden. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Ansa sellerin och skala morötter och palsternacka. Skär alltsammans i små bitar. Skala bananschalottenlök och vitlök och hacka dem fint.
4. Hetta upp resten av fettet i grytan. Fräs båda löksorterna mjuka. Tillsätt sedan övriga grönsaker och fräs en stund till. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå över vin och tomater. Koka upp och låt alltsammans koka på hög värme 5 minuter. Skumma.
5. Häll på buljongen och lägg i lagerblad och rosmarin. Sätt på locket.
6. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 140° och låt grytan stå inne 7–8 timmar. Servera med ett gott bröd.

 

Fler goda köttgrytor

Mustig korvbolognese

Mexikanska köttbullar i tomatsås

Indisk lammgryta från grunden

 

Läs också

(26)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar