Annons

Annons

Naked cake med lemon curd

En supergod kombination av len glasyr, syrlig lemon curd och luftig maräng. Dessutom är den vacker att titta på!

Foto: Susanna Blåvarg

Foto: Susanna Blåvarg

Naked cake med lemon curd och maräng

L
10–12 bitar

Tid: 2½ timme

1 sats tårtbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk L
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formarna L

Annons

Lemon curd
½ gelatinblad
1½ citron, finrivet skal och 1 dl saft
100 g smör L
1½ dl strösocker
1 ägg
1 äggula

Glasyr
300 g färskost, t ex philadelphia L
100 g smör L
3½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker

Gilla Matmagasinet på Facebook

Italiensk maräng
2 stora äggvitor
1 msk strösocker
1½ dl strösocker
½ dl vatten

Gör så här
1.Lemon curd: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5–10 minuter.

2.Blanda citronsaft och -skal, smör och socker i en rostfri kastrull och smält på låg värme. Dra från plattan.

3.Vispa ihop ägg och äggula i en bunke. Häll ner äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills det tjocknar. Dra från värmen och sila av.

4.Lyft upp gelatinet och lägg ner det i den varma citronkrämen. Rör om och låt gelatinet smälta. Sätt på plastfilm och låt krämen kallna i kylen.

5.Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Om du har två formar med löstagbar kant, cirka 20 cm i diameter, kan du baka båda bottnarna samtidigt. Gör annars en sats i taget.

6.Smörj och bröa formarna. Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölken tills den är ljummen. Blanda de torra ingredienserna. Vänd i mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet.

7.Fördela smeten i formarna och grädda kakorna på nedersta falsen i ugnen 45–50 minuter. Vänd upp kakorna på skärbrädor och låt dem svalna under formarna.

8.Skär upp den ena kakan i tre bottnar. Skär bort bottnen och den översta delen på den andra kakan (annars blir det torrt när man lägger ihop tårtan), och dela kakan i två bottnar.

9.Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Fyll upp i en spritspåse. Låt glasyren ligga i kylen
1 timme.

10.Italiensk maräng: Vispa äggvitorna i en ren skål, tillsätt 1 msk strösocker och vispa till ett skum.

11.Blanda 1½ dl strösocker och ½ dl vatten i en liten kastrull och koka till en sockerlag. När den mäter 120°, häll ner sockerlagen i en stråle i äggviteskummet och vispa kraftigt under tiden. Öka hastigheten och sänk efter ett par minuter. Vispa tills marängen är helt kall.

12.Montering: Lägg upp den unders­ta bottnen på ett fat. Spritsa eller bred lemon curd i mitten i en cirkel, cirka 10 cm i diameter. Spritsa glasyr i en större cirkel ända ut till kanten. Lägg på en ny botten och upprepa spritsningen med lemon curd och glasyr på botten 2–4. Lägg på den sista bottnen med gräddningssidan uppåt.

13.Bred på lemon curd och spritsa små toppar av italiensk maräng ovanpå, använd en rundtyll på cirka 1 cm i diameter. Bränn eventuellt marängen med en liten gasolbrännare.

Fler goda tårtor:
Marängtårta med nutella
Glasstårta med hallon
Glasstårta på choklad- och valnötsbotten
Chokladmandeltårta
Mandelmaräng med rabarberskum
Mandel- och citrontårta med jordgubbar
Punschtårta 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar