Annons

Annons

Minipavlova med citron- och myntasorbet

En både läskande och söt– i dubbel bemärkelse – dessert. Har du ingen glassmaskin kan sorbeten göras i en plastform. Rör då lite i den en gång i halvtimmen, tills sorbeten är fast men inte helt isfryst.

Foto: Inge skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

Minipavlova med citron- och myntasorbet

G L
4 portioner
Tid: 1 timme + tid i ugn och frys

2 äggvitor
1 tsk ättiksprit
1½ dl florsocker, 100 g
strösocker
sorbet
2½ dl vatten
1 dl strösocker
1 dl pressad citronsaft
1 äggvita
1 msk hackad mynta

Annons

Garnering
myntablad
skalstrimlor från ekologisk citron

Gör så här
1. Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett ganska fast skum i en bunke med ättiksprit. Tillsätt florsocker och vispa till ett segt och fast skum.
2. Häll marängsmeten i en spritspåse. Strö lite socker på ett bakplåtspapper och spritsa ut marängbottnar, cirka 10 cm i diameter,
i formen som ett fågelbo.
3. Grädda minipavlovorna i ugnen cirka 2 timmar. Ta ut och låt svalna.
4. Sorbet: Koka ihop vatten och socker till en sockerlag cirka 3 minuter. Låt den svalna helt och häll i citronsaften.
5. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner det tillsammans med myntan i citronsockerlagen. Kör blandningen i glassmaskin till en sorbet.
6. Servera minipavlovorna med 1 kula citronsorbet på toppen. Garnera med myntablad och citronskalsstrimlor.

Laga mer ur den här festmenyn:

Fördrink
Sensommarbubbel
Filodegskorgar med getost
Gurksoppa med mynta

Varmrätt
Kyckling med rökt paprika
Grön dinkelsallad
Sommarbaguetter

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar