Annons

Annons

Mexikanska tillbehör till pulled pork – perfekt till fredagsmyset!

Fixa klassiska latinamerikanska tillbehör till kött som serveras i varma tortillabröd – och skapa succé kring middagsbordet!

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Rostad majskolv

G L

När grytan med köttet är i ugnen kan man passa på att ugnsrosta majsen vid sidan om.

4–6 småportioner
Tid: 5 minuter + 40 minuter i ugn

2 majskolvar
50 g rumsvarmt smör L
salt efter smak

Annons

Gör så här
1. Smörj in kolvarna med det mjuka smöret. Salta runtom. Lägg i en ugnsform eller liten plåt.
2. Sätt in i ugnen och låt stå i 40 minuter. Vänd då och då och kolla att majsen inte bränns vid.
3. Ta ut och låt svalna lite. Skär bort majsen från kolven med en kniv. Blanda i en skål. Häll ner fettet från formen. Smaka av. Servera ljummen eller sval.

 

Tomatsalsa med riven rödlök

G L

Salsa som blir saftig av riven lök.

4–6 småportioner
Tid: 10 minuter

8 gula körsbärstomater
8 röda körsbärstomater
1 stor rödlök
saft från 1 lime
1–2 krm salt
1 msk olivolja
2 msk hackade korianderblad
eller bladpersilja
ev 1–2 msk finhackad färsk chili

Gör så här
1. Skär tomaterna i halvor. Riv rödlöken fint på ett rivjärn.
2. Blanda tomat, lökriv, limesaft, salt, olja och eventuellt finhackad chili. Strö över koriandern.

 

Kikärter med koriander

G L

Kikärter är så goda att lägga i en wrap med köttet och salsan. Den som inte gillar koriander kan använda bladpersilja i stället.

4–6 småportioner
Tid: 5 minuter

1 burk kokta kikärter
1–2 krm salt
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
2 msk finhackad färsk koriander
eller bladpersilja

Gör så här
1. Lägg kikärterna i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem i en bunke.
2. Blanda salt, vinäger och olja och häll över kikärterna. Strö över koriandern. Servera.

 

Marinerad rödlök

G L

Ett klassiskt latinamerikanskt tillbehör till kött.

4–6 småportioner
Tid: 10 minuter + 1 timmes marinering

3 medelstora rödlökar
½ liter vatten för blanchering
1 dl kallt vatten till marinad
1½ msk rödvinsvinäger
1 msk torkad oregano
½ tsk salt

Gör så här
1. Skala löken och skiva den tunt.
2. Koka upp vattnet till blancheringen och lägg i löken.
3. När vattnet kokar upp igen, häll alltsammans i ett durkslag.
4. Blanda under tiden kallt vatten, vinäger, oregano och salt i en skål.
5. Lägg i den varma löken i marinaden, låt stå i minst en timme. Servera sval.

 

Marinerad avokado

G L

Var noga med att använda avokado som är riktigt mogen och mjuk.

4–6 småportioner
Tid: 5 minuter

2 avokador
cirka 1 krm salt
1 msk pressad lime
1 msk avokadoolja eller olivolja
salt

Gör så här
1. Dela och gröp ur avokadorna. Skär köttet i bitar.
2. Blanda salt, lime och olja. Häll över avokadobitarna. Servera sval eller rumstemperad.

Laga också det goda köttet:

Pulled pork på mexikanskt vis

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar