Annons

Annons

Mexikanska köttbullar

Jättegoda köttbullar med okokt ris och kokt ägg som fyllning.

Av Kristina Eriksson Foto Åsa Dahlgren

Recept: Claudia Norén
Foto Åsa Dahlgren

Mexikanska köttbullar

GL
Tid: 40 minuter
6–8 portioner på buffé eller ca 4 vanliga portioner

2 kalla kokta ägg
800 g blandfärs
1½ tsk salt
½ dl okokt jasminris

Tomatsås
½ silverlök
1 vitlöksklyfta
1 kg tomater eller 2 burkar
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning GL
salt och peppar
finhackad bladpersilja eller annan ört att strö ovanpå

Annons

Gör så här
1. Skala äggen och skär dem i små bitar.
2. Blanda färs, salt och jasminris i en bunke. Forma ganska små köttbullar av smeten. Gör en grop med pekfingret i köttbullen och lägg i lite kokt ägg i varje. Rulla till en slät köttbulle.
3. Kör silverlök och vitlök i en mixer eller matberedare tills det är grovhackat. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, salt och peppar och kör alltsammans lite till.
4. Koka upp tomatsåsen i en gryta som rymmer 3–4 liter.
5. Lägg i köttbullarna och låt dem koka tills de är färdiga, det tar 15–20 minuter.
6. Smaka av tomatsåsen, eventuellt behövs det mer salt och peppar. Strö över hackad persilja eller någon annan ört, t ex timjan.

 

Mer mexikanskt:

Allt till tacofesten

Carnitas – långkokt kryddig fläskkarré

Tortillabröd bakade på vete

Guacamole

Tonfiskbullar med mexikanskt ris

Läcker apelsin- mandel- och rödbetssallad

Fruktsallad med äpple, persika och kondenserad mjölk

 

Läs också

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar