Annons

Annons

Mauds vackra jordgubbstårta med citronkräm

En lätt och luftig tårtbotten med sötsyrlig citronkräm och crème chantilly är supergott till gubbarna.

Recept: Maud Onnermark Foto: David Back

Recept: Maud Onnermark
Foto: David Back

Jordgubbstårta med citronkräm

10–12 bitar
Tid: 1½ timme

Tårtbotten
smör och ströbröd till formen
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl, 75 g
1 dl vetemjöl, 60 g
1 tsk bakpulver

Citronkräm
2 stora äggulor
¾ dl strösocker
finrivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
crème chantilly
4 dl vispgrädde
½ dl florsocker
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Annons

Fyllning och Garnering
1½ liter jordgubbar, skivade, 750 g

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 24–26 cm stor form mycket väl.
2. Vispa ägg och socker riktig pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Se till att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna något och stjälp upp den.
3. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda upp till en kräm under ständig vispning på ganska svag värme.
4. Crème chantilly: Vispa grädden och smaksätt med florsocker, vaniljpulver eller vaniljsocker.
5. Montering: Dela kakan i 3–4 bottnar. Bred på citronkräm och sedan crème chantilly och fördela skiva­de jordgubbar på de nedersta bottnarna och bred till sist gräddkräm och jordgubbar på den översta bottnen.

Fler favoritrecept av Maud Onnermark

Knäckiga mandelkorgar

Mauds biskvitårta med apelsintryffel

Mauds chokladmoussetårta

Mauds lyxiga madel- och lingonmousse

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar