Annons

Mauds smörgåsgurka

Gurkan blir riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.

Foto: David Back

Recept: Maud Onnermark Foto: David Back

Mauds smörgåsgurka

G L

tid: 30 minuter + 1 dygn + 3 veckor att mogna

2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%

Annons

Gör så här
1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

Gilla Matmagasinet på Facebook

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.

Läs mer:

Rårör lingon enkelt

Så gör du inlagda tomater

Inlagda jalapeños

 

Läs också

(95)


Fler recept här



GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar