Annons

Annons

Mauds lättbakade vörtbröd

Låt härliga dofter sprida sig i köket! Det mörka lantbrödsmjölet bidrar till den mustiga smaken och till att brödet håller sig gott och saftigt länge.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Mauds vörtbröd

L
2 bröd

1½ dl russin
2 bitar torkade pomeransskal
50 g smör L
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
50 g jäst för söta degar
1 dl mörk sirap, gärna brödsirap
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk salt
17–18 dl mörkt lantbrödsmjöl, ca 1 kg

Annons

Gör så här
1. Häll kokande vatten över russinen så att det täcker. Låt det stå.
2. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita och hacka det yttersta av skalet fint.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°, fingervarmt.
4. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen och tillsätt dem.
5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa cirka 45 minuter under duk.
6. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två runda bullar eller avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. De runda bullarna plattas till tjocka kakor, cirka 18 cm i diameter.
7. Låt bröden jäsa cirka 35 minuter under duk. Värm under tiden ugnen till 200°.
8.Grädda bröden på nedersta falsen cirka 30 minuter. Pensla dem med lite sirapsvatten och låt dem svalna under duk på galler.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Fixa mer till jul:

Tre godbitar av samma saffransdeg

Snabba julköttbullar

Julskinka med lättgjord julsenap

Mauds romglögg

Läs också

(26)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar