Annons

Annons

Mauds lättbakade chokladmoussetårta

Den här tjusiga tårtan innehåller inte gluten och kan till och med frysas.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Mauds chokladmoussetårta

G L

1 tårta, 10–12 bitar
Tid: 45 minuter + 4 timmar att stelna

Botten
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Chokladmousse
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde L
200 g mörk choklad, 55–70 % kakaohalt L
2 äggulor + 2 äggvitor
4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec
¾ dl strösocker

Annons

Garnering
chokladplattor

Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°.

2.Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten och häll i smeten.

3.Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna.

4.Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.

5.Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen.

6.Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kylskåp minst 3 timmar. Garnera med chokladplattor. Tårtan kan frysas.

Mer ljuvligt med choklad:

Mauds godaste kladdkaka – och den är glutenfri!

Brownies med knapriga nötter

Chokladfondant

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar