Annons

Annons

Matskolan: Lär dig stuva vitkål och steka riktigt goda köttbullar!

Ta vara på höstens goda kål! Här kommer i två varianter – som stuvad och i en krispig sallad. Lite salta köttbullar blir riktigt gott till.

Av: Christine Bille Nielsen Foto: Henrik Freek

Av: Christine Bille Nielsen
Foto: Henrik Freek

Stuvad vitkål med köttbullar

L

4 portioner
Tid: 50 minuter

800 g vitkål
3 msk smör L
3 msk vetemjöl
ca 2 dl kokvatten från kålen
ca 2 dl mjölk L
10 färska timjankvistar
salt och nymald vitpeppar
ev 1 knivsudd finriven muskotnöt

Annons

Köttbullar
3/4 dl havregryn eller ströbröd L
ca 1 dl mjölk L
500 g kalv- eller fläskfärs, eller en blandning
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 ägg
1 liten gul lök, finhackad
smör eller olja till stekning L

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
kokt potatis

 

matskolan-stuvad-vitkal-ett

Gör så här
1. Skär vitkålen i 2 cm breda strimlor.

Av: Christine Bille Nielsen Foto: Henrik Freek

2. Koka upp en gryta, så stor att den rymmer all kål, med vatten. Tillsätt 2 tsk salt. Lägg i kålen och koka den tills den är nästan helt mjuk men har lite tuggmotstånd kvar, känn efter med en sticka eller provsmaka. Ta upp kålen med en hål­slev. Spara kokvattnet.

 

Av: Christine Bille Nielsen Foto: Henrik Freek

3. Smält smöret i en annan gryta. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt.

 

Av: Christine Bille Nielsen Foto: Henrik Freek

4. Sänk värmen och ta eventuellt bort grytan från värmen helt om det finns risk att blandningen bränns vid. Späd med lite av kokvattnet och vispa tills redningen är slät. Fortsätt späda med kokvattnet, lite åt gången, under konstant vispning så att det inte bildas några klumpar. Tillsätt mjölken på samma sätt. Låt såsen sjuda under omrörning minst 5 minuter. På så vis kokas mjöl­­smaken bort.

 

Av: Christine Bille Nielsen Foto: Henrik Freek

5. Repa timjankvistarna och lägg dem och kålen i såsen och låt sjuda några ­minuter till. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Späd med lite mer kokvatten eller mjölk om såsen känns för tjock. Värm den inför serveringen.

 

Köttbullar

Blanda havregryn och mjölk till färsen och låt svälla 10 minuter. Rör ihop färsen med havregrynsblandningen, salt och peppar. Tillsätt ägg och lök. Färsen ska vara mjuk, men fast nog att forma köttbullar. Låt even­tuellt färsen vila något och ­forma den sedan till 16 köttbullar. Stek dem i smör eller olja i stekpanna på medelvärme tills de får fin färg. Servera den stuvade kålen med köttbullarna, kokt potatis och vitkålssallad.

 

Spröd vitkålssallad med persilja

GL
4 portioner
Tid: 10 minuter

300 g vitkål
2 msk olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
1 litet knippe bredbladig persilja
salt och nymald svartpeppar

Gör så här
1. Strimla vitkålen mycket fint, använd gärna mandolin eller osthyvel.
2. Rör ihop olivolja och citronsaft i en stor skål.
3. Hacka persiljan grovt och vänd i den och vitkålen tillsammans med dressingen. Smaka av med salt och peppar.

 

Save

Save

Save

Save

Läs också

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar