Annons

Annons

Matskolan: Lär dig laga rödspätta i tomatsås

Börja med tomatsåsen och potatisen innan du sätter igång med fisken. Vill du förenkla kan du köpa färdig tomatsås och färdig tapenade till fyllningen.

Rödspätta i tomatsås. Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft.

Rödspätta i tomatsås

G

4 portioner
Tid: 45 minuter

600 g rödspättefiléer
tomatsås, se recept nedan
nymald svartpeppar
tandpetare i trä
olivolja
1 påse färsk babyspenat, 70 g

Annons

Olivfyllning
150 g svarta oliver, urkärnade
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja

Ugnspotatis
4 stora bakpotatisar
olivolja
salt

Gör så här

Foto: Mai Knauer

1. Skär bort det vita skinnet om det sitter kvar. Lägg filén med skinnsidan ner och vinkla kniven 45 grader och skär bort skinnet. Torka av filéerna med papper.

 

Foto: Mai Knauer

2. Olivfyllning: Mixa oliver, basilikablad och olivolja till en gryning massa. Lägg fiskfiléerna på en skärbräda med den forna skinnsidan neråt. Krydda fisken med peppar och fördela olivfyllningen över.

 

Foto: Mai Knauer

3. Rulla ihop dem från stjärtbiten och framåt.

 

Foto: Mai Knauer

4. Fäst med en tandpetare. Häll tomatsåsen i en ugnsform och lägg i fiskrullarna. Ringla över lite olivolja och tillaga fisken i ugnen cirka 15 minuter.

5. Skölj spenaten och rör försiktigt ner den i tomatsåsen ett par minuter innan fisken är färdig. Servera fisken i såsen med ugnspotatisen till.

Ugnspotatis:
Sätt ugnen på 225°. Skrubba 4 stora bakpotatisar och skär dem i klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Torka av dem med en handduk eller ett hushållspapper och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och salta. Baka klyftorna i ugnen cirka 25 minuter eller tills de är gyllene.

Tomatsås:
Fräs 2 hackade vitlöksklyftor i 1 msk olivolja i en liten gryta. Tillsätt 1½ dl torrt vitt vin och låt det koka in cirka 1 minut. Tillsätt 2 burkar krossade tomater och låt sjuda cirka 20 minuter. Smaka av med salt och  nymald svartpeppar.

Fler matskolor:

Matskolan: Helstekt rödspätta med persiljesås

Matskolan: Saltimbocca – en italiensk klassiker

Matskolan: Lär dig stuva vitkål och steka riktigt goda köttbullar!

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar