Annons

Annons

Marängsviss i pastell – så gör du

Marängsviss är en dessert som går hem i alla åldrar. Här blir den extra festlig med blandade pastellfärgade maränger.

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Påskmarängsviss

L
4–6 portioner
Tid: 1 timme

Minimaränger
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker
några droppar röd, gul eller grön färg
strössel GL

Kolasås
1 dl vispgrädde L
1 dl sirap
½ dl strösocker
75 g smör L

Annons

Tillbehör
1 liter vaniljglass L
2 dl vispgrädde, lättvispad L
1 dl chokladpåskägg L
strössel GL

Gör så här
1. Maränger: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna och citronsaften skummigt. Sänk hastigheten på vispen, tillsätt hälften av strösockret och vispa in det i skummet. Tillsätt resten av strösockret, öka hastigheten igen och vispa ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en sil och vänd ner det i skummet med en slickepott.
2. Dela upp smeten i olika skålar och droppa i färgen. Vänd runt med en slickepott tills marängsmeten fått en jämn färg. Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa upp mycket små maränger på plåtar med bakplåtspapper. Strö över lite strössel.
3. Grädda marängerna mitt i ugnen 35–40 minuter. De ska kännas torra i botten och släppa från papperet. Låt marängerna svalna på papperet. Förvara marängerna som blir över i en lufttät burk.
4. Kolasås: Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun. Låt såsen svalna.
5. Lägg upp glassen i en skål eller i djupa tallrikar. Garnera med maränger, lättvispad grädde, krossade chokladpåskägg och kolasås. Strö till sist över strössel.

Fler härliga påskdesserter

Gul prinsesstårta på påskvis

Gilla Matmagasinet på Facebook

Semifreddo med nougat och kanderade nötter

Apelsinmarinerad fruktsallad med citrusgranité

Mauds maffiga choklad- och hasselnötstårta

Citronmarängpaj i glas

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar