Annons

Annons

Vegomiddag med majschowder

När kocken Maximillian Lundin lagar vardagsmat kan det bli den här krämiga majschowdern med tapenade på sojabönor. En krispig och färggrik broccolisallad till blir pricken över i!

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Majschowder med sojabönstapenade

G L

4 portioner
Tid: 30 minuter

2 rödlökar, i bitar
2 vitlöksklyftor, i bitar
1 dl cashewnötter
4 hela nejlikor
4 dl majskorn, helst frysta
1 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
1 tsk oregano, torkad
3 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt
2 tsk paprikapulver
6 dl vatten
lite nymald svartpeppar

Annons

Tillbehör
sojabönstapenade, se recept

Gör så här
1. Fräs rödlök, vitlök, cashewnötter, nejlika och majskorn i olivolja på medelhög värme 3–4 minuter.
2. Tillsätt timjan och oregano och räkna till 10 under omrörning. Tillsätt sedan vinägern, saltet och paprikapulvret och rör om, räkna till 5 och häll i vattnet. Lägg på locket och låt koka 10 minuter.
3. Stavmixa chowdern till önskad konsistens. Späd eventuellt med mer vatten och smaka av med havssalt och nymald svartpeppar. Servera med sojabönstapenaden och broccolisallad vid sidan om.

Sojabönstapenade

G L
Förutom till soppan kan du använda den här tapenaden som smörgås­pålägg eller till en sallad som ersättare för skinka, ägg eller räkor.

Gilla Matmagasinet på Facebook

4 portioner
Tid: 1 timme 20 minuter +
8 timmar för blötläggning

100 g sojabönor, torkade
vatten
1 liten burk kapris, 50 g avrunnen
vikt
skal från 1 citron
3 dl majskorn, frysta och tinade
havssalt och nymald svartpeppar

Gör så här
1. Blötlägg sojabönorna i 2 liter vatten över natten.
2. Sila av bönorna och skölj igenom. Nu väger bönorna cirka 200 g.
3. Koka upp bönorna i 4 dl nytt vatten. Sila av igen, spola igenom och koka upp bönorna i 8 dl nytt vatten. Nu är det ett bra förhållande mellan vatten- och bönmängd, som ger ett smakrikt spad. Koka bönorna på medelvärme 60–70 minuter.
4. När sojabönorna är klara, sila av dem helt, men spara spadet. Använd det som bas till annan matlagning, till exempel till en grönsaksbuljong.
5. Mixa sojabönor med kapris och citronskal ½ minut i matberedare. Bönorna ska bli som små nötbitar, inte som gröt!
6. Häll upp massan i en skål, tillsätt majskornen och blanda om. Smaka av med havssalt och svartpeppar.

Broccolisallad

G L
Använd helst buketterna av broccolin för bästa färgeffekt. Spara stammen och använd den till bas i grytor eller soppor, men skala bort den nedersta, lite träiga delen.

4 portioner
Tid: 10 minuter

200 g broccoli, buketterna
70 g rostad paprika på burk
3 msk äppelcidervinäger
¼ tsk havssalt

Gör så här
1. Strimla broccolin så tunt du kan.
2. Låt paprikan rinna av från oljan och hacka den sedan grovt med en kniv.
3. Blanda broccoli och paprika i en skål. Tillsätt vinäger och havssalt.

 

Fler gröna recept:

Snabb linssoppa med kokos och ingefära

Citrondinkelsallad med pumpafrödressing

Polentapudding med chiavinägrett

 

Läs också

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar