Annons

Annons

Lyxig hummersoppa med hjärtebröd

Alla hjärtans dag närmar sig och vad är mer romantiskt att servera än en krämig hummersoppa med söta små hjärtebröd?

Recept: Maud Onnermark. Foto: Tine Guth Linse.

Lyxig hummersoppa

G L
2 portioner

Tid: 40 minuter

1 hummer
1 msk olja
2 msk + 2 msk cognac
½ fänkål, tärnad
1 liten morot, tärnad
1 schalottenlök, hackad ett par cm
chili, skivad
6 dl vatten
1½ dl + 2–3 msk torrt vitt vin
2 dl vispgrädde L
salt och vitpeppar

Annons

Tillbehör och garnering
4 skivor ljust surdegsbröd G L
1 vitlöksklyfta
20 g smör L
2 msk hackad dill
2 dillvippor garnering

Gör så här
1. Halvera hummern. Ta bort magen som sitter uppe i huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ur köttet och ta till vara hummersmöret. Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv.
2. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer. Ta bort grytan från spisen så att du inte har något ovanför grytan. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt.
3. Ställ tillbaka grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, lök och chili. Låt fräsa en stund och tillsätt sedan 6 dl vatten och 1½ dl vin. Sjud utan lock 20 minuter.
4.Hjärtebröd: Sätt ugnen på 225°. Ta eventuellt ut hjärtform från brödskivorna. Halvera vitlöksklyftan och gnid in brödskivorna med den. Blanda smör och dill och bred blandningen på bröden. Gratinera inför serveringen 3–5 minuter tills de börjar få fin färg.
5. Sila av skal och grönsaker från hum­merfonden och häll tillbaka buljongen i grytan. Häll på grädde, 2 msk cognac och 2 msk vitt vin. Sjud utan lock ytter­ligare 10 minuter. Smaka av med salt och lite nymald peppar och om det behövs mer syra, tillsätt då lite mer vin.
6. Skär hummerköttet i bitar, låt klon vara hel och fördela i djupa varma tallrikar. Värm det eventullt en mycket kort stund i ugnen. Hetta upp soppan och kör med mixerstav. Häll på den vid sidan om hummern. Garnera med lite dill och servera med brödet.

 

Fler goda festrätter:

Rödbetscarpaccio med getost

Hummerpizza med picklad silverlök

Perfekt stekt viltfilé med madeirasås till nyår

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

 

Läs också

(95)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar