Annons

Annons

Favorit i repris: Lyckas med lax och vår bästa citronsås!

Hur gör du för att laga lax snabbt, gott och enkelt? Det är inte alls svårt att laga lax – följ bara det här receptet, som dessutom innehåller en väldigt god citronsås!

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Ugnstekt lax med citronsås

G L
4 portioner
Tid: 20 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
nymald vitpeppar

Citronsås
1 citron
2 dl crème fraiche eller lätt crème fraiche L
1 1/2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning G

Annons

Tillbehör
kokt potatis
1 paket bladspenat, 450 g

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
2. Citronsås: Tvätta och borsta citronen väl i varmt vatten. Gör tunna strimlor av det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare och kniv. Koka skalen 1/2 minut och släng sedan vattnet.
3. Koka ihop crème fraiche, vatten och buljongtärning ca 5 minuter. Smaka av med 1–2 tsk pressad citron och, om det behövs, salt och peppar. Tillsätt citronskalen. Hit kan rätten förberedas.
4. Stek fisken mitt i ugnen ca 10 minuter strax före servering. Värm såsen och servera med potatis och fräst bladspenat.

Fler goda recept med lax:

Citronpasta med lax

Asiatisk lax i ugnen med citron och broccoli

Inlagd lax till buffén

Smördegspirog med ägg och lax

Fetaostlax med varm quinoasallad

 

Läs också

(25)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar