Annons

Annons

Löksoppa med gratinerad smörgås

Vill du göra rätten glutenfri kan du reda av den i slutet med majsstärkelse utrörd i lite vatten, använda glutenfri öl och göra smörgåsarna på glutenfritt bröd.

Recept: Camilla Biesberg Markussen. Foto: Betina Hastoft

Recept: Camilla Biesberg Markussen. Foto: Betina Hastoft

Löksoppa med gratinerad smörgås

L
4 portioner
Tid: 45 minuter

4 gula lökar
2 rödlökar
25 g smör L
2 msk vetemjöl
2 dl ljus öl, t ex pilsner
1½ liter buljong L
2 lagerblad
4 stjälkar färsk timjan
salt
nymald svartpeppar

Annons

Gratinerad ostsmörgås
8 bitar gott bröd, t ex av surdegsbaguette eller ciabatta L
100 g marinerade soltorkade tomater, hackade
100 g lagrad riven ost

Gör så här
1. Skala all lök och skiva den tunt.
2. Hetta upp en stor gryta med smör och stek löken på medelvärme utan att den tar färg, 5–7 minuter.
3. Strö vetemjölet över löken och rör om. Tillsätt öl och ge allt ett snabbt uppkok så att lite av kolsyran försvinner. Tillsätt buljongen, lagerblad och timjankvistar. Koka upp och låt sedan sjuda 15–20 minuter.
4. Gratinerad smörgås: Sätt ugnen på 225°. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Fördela de hackade tomaterna ovanpå och eventuellt också lite av oljan. Strö över osten och gratinera bröden i ugnen 5 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
5. Ta ur lagerbladen ur soppan och smaka av den med salt och nymald peppar. Servera den rykande varm med smörgåsarna till.

Andra goda soppor

Lins- och morotssoppa 

Gilla Matmagasinet på Facebook

Så lagar du sydfransk fisksoppa

Krämig potatissoppa med ost

 

Läs också

(82)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar