Annons

Annons

Ljuvlig gravad lax med purjolök

Det går så klart bra att använda vanlig laxfilé också. Fördelen med salmalaxen är att den är något fastare i konsistensen och skuren i fina bitar som går lätt att skära i lagom stora skivor till påskbuffén.

Recept: Elisabeth Johansson Av: Susanna Blåvarg

Recept: Elisabeth Johansson
Av: Susanna Blåvarg

Purjolöksgravad salmalax med vitlökssås

GL
4 portioner
Tid: 15 minuter + 2 dygn gravning

500 g salmalax
2 msk strösocker
1 msk salt
1 krm krossad vitpeppar
4 cm av en purjolök

Picklad rödlök
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 rödlök

Annons

Vitlökssås
2 dl crème fraiche L
1–2 vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm nymald vitpeppar

Tillbehör och garnering
färskpotatis
gula mangoldskott
rädisor
krasse, gräslök eller dill

Gör så här
1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Lägg laxen på ett fat och strö blandningen över laxen på båda sidor. Snitta upp purjolöken på längden och tvätta den ordentligt, strimla den fint och strö över laxen.
2. Lägg laxen med kryddblandningen, se till att få med allt, i en plastpåse och knyt igen. Lägg in påsen i kylen över natten. Vänd på påsen och låt den ligga ytterligare ett dygn i påsen.
3. Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Skiva rödlöken tunt och lägg skivorna i en glasburk. Häll på den varma lagen och låt löken stå tills den svalnat, den är sedan klar att serveras.
4. Lägg crème fraichen i en skål, finhacka eller pressa vitlöken och tillsätt. Rör i salt och peppar.
5. Servera den gravade laxen i tunna skivor tillsammans med vitlökssåsen och den picklade rödlöken. Det passar bra att servera laxen med färskpotatis och gula mangoldskott och skivade rädisor.
6. Strö över krasse, gräslök eller dill. Eller garnera med tunt strimlad purjolök.

Laga också:

Toppa matjessillsalladen med brynt smör!

Snabblagad senapssill till påskbuffén

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar