Annons

Annons

Ljuvlig gratinerad färskpotatis till midsommar

Midsommarfestens potatis är vanligen kokt till sillen, men ugnsbakad blir den en varierad festrätt till grillningen. Det är smaker som både unga och gamla gillar, och som räcker till alla gäster.

Gratinerad-farskpotatis_midsommar_Foto_FabianBjornstjarna

Recept: Filip Fastén Foto: Fabian Björnstjärna

Gratinerad färskpotatis med löjrom och gräslök

G L

ca 6 portioner
tid: 40 minuter

1 kg färskpotatis, tvättad
200 g västerbottensost, riven
200 g persilja
2 dl rapsolja
2 dl gräddfil L
50 g löjrom
2 gula färska lökar, tunt skivade
1 knippe dill
50 g gräslök
salt

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på grillfunktion.
2. Hetta upp rapsoljan till ca 60-70°.
3. Lägg persiljan i en mixer, häll på oljan och mixa slätt. Sila genom kaffefilter.
4. Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är genommjuk.
5. Lägg upp potatisen på en ugnsplåt. Forma små bollar av osten och toppa varje potatis med det. Baka i ugnen tills osten blivit gratinerad och fått lite färg.
6. Vispa ihop löjrom och gräddfil och vänd ner persiljeoljan.
7. Toppa potatisen med löjromsdressingen, plockad persilja, dill och skivad lök. Avsluta med att bryta ner lite bitar av västerbottensost och nymald svartpeppar.

Fler underbara rätter med färskpotatis

Färskpotatispaj

Första färskpotatisen i härliga tunnbrödsrullar

Långstekt biff med kaprisdressing, färskpotatis och smörfrästa grönsaker

 

Läs också

(205)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar