Annons

Annons

Lins- och morotssoppa 

Riktig vintersoppa som värmer dig gott i mörkret. Röda linser är snabbkokta och perfekta att ha i soppor. Du kan även använda färdigkokta linser.

Recept: Lotta Bäckström Foto: Annika Broman

Recept: Lotta Bäckström
Foto: Annika Broman

Lins- och morotssoppa

G L

4–6 portioner
Tid: 35 minuter

3 potatisar
3 morötter
1 schalottenlök
2 cm färsk ingefära
1 msk smör
1 msk olivolja
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 dl röda linser
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar

Annons

Garnering
2 skivor vörtbröd eller kavring G   L
½ msk smör
kryddkrasse
lite rivet apelsinskal

Gör så här
1. Skala potatis, morötter, lök och ingefära. Hacka löken och ingefäran. Skär potatis och morötter i bitar. Hetta upp smör och olja och stek löken. Lägg i potatis och morötter tillsammans med ingefäran.
2. Häll på vatten, grönsaksbuljong och den koncentrerade apelsinjuicen och lägg i linserna. Låt koka i cirka 20 minuter tills potatis och morötter är mjuka.
3. Skär brödet i tärningar och stek dem i smör.
4. Kör soppan i matberedaren tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar. Servera med klippt kryddkrasse, lite rivet apelsinskal och brödkrutonger.

 

Fler goda vardagsrecept:

Ugnsomelett med rostade rotfrukter och ostkräm

Lax- och senapspasta

Skinkrulader med russin och äpple

Apelsin- och örtkyckling med limesås

 

Läs också

(116)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar