Annons

Annons

Lingonpaj med italiensk maräng

Det går bra att byta ut lingonen mot blåbär i den här härliga pajen med fluffig maräng.

Foto: Peter Kam

Foto: Peter Kam

Lingonpajer med italiensk maräng

L
6 portioner
Tid: 45 minuter + 30 minuter att vila

100 g smör, rumsvarmt L
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 nypa salt

Rårörda lingon
225 g lingon
2½ dl ljust
muscovadorörsocker
2 tsk kanel
1 msk majsstärkelse
Italiensk maräng
2 dl strösocker
½ dl vatten
4 äggvitor

Annons

Dessutom behövs
6 tartelettformar
tillbehör
lättvispad grädde

Läs också: Har du koll på de olika marängsorterna?

Gör så här
1. Knåda samman ingredienserna till degen. Plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 180°.
2. Kavla ut pajdegen och klä in tartelettformarna.
3. Rårörda lingon: Mosa ihop lingon, socker, kanel och majsstärkelse med en gaffel. Fyll formarna med lingonmoset. Grädda cirka 30 minuter.
4. Italiensk maräng: Värm upp sockret och vattnet, mät med termometer och rör inte om. Lägg äggvitorna i en skål och börja vispa dem. När sockerlagen är 121° hälls den långsamt ner i en tunn stråle i äggvitorna under vispning.
5. När all sockerlag är nerhälld vispas på hög hastighet 5–10 minuter tills marängen är kall.
6. Spritsa eller täck de svalnade tarteletterna med marängen och bränn av med brännare. Du kan också använda ugnens grillfunktion, passa då noga, för det går snabbt och bränns lätt.

Fler fina desserter med lingon:

Mauds lyxiga mandelmousse på bara 5 ingredienser

Gilla Matmagasinet på Facebook

Krämig lakritspannacotta med lingon

Festlig lingonglass

Fryst lingontårta med maränger

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar