Annons

Annons

Lär dig laga fluffig ostsufflé!

Den hederliga sufflén har fallit lite i glömska, men den är inte mindre god för det! Dessutom är den lättare att laga än vad ryktet säger – här guidar vi dig steg för steg.

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

Ostsufflé med örter

L

6 stycken
tid: 1 timme 15 minuter

75 g parmesan
75 g mozzarella L
75 g emmentaler
75 g vetemjöl
4 dl vispgrädde L
50 g smör L
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
8 ägg, medelstora
1 knippe färska blandade örter, t ex rosmarin, dragon och persilja
1 näve färsk spenat
smör och ströbröd till formarna L

Annons

Dessutom behövs
6 suffléformar

Tillbehör
sallad

Gör så här

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

1. Sätt ugnen på 175°. Riv alla sorters ost på rivjärn. Häll mjöl och 3 dl av grädden i en burk med lock och skaka ihop det tills det är jämnt. Häll blandningen i en kastrull tillsammans med smöret och resten av grädden. Koka upp och vispa ordentligt till en petit-chou-degsliknande smet.

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

2. Ta kastrullen från värmen. Rör i den rivna osten tillsammans med salt och peppar och blanda tills osten smält. Låt svalna.

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

3. Dela äggen i gulor och vitor. Tillsätt gulorna i smeten, en i taget, och vispa den jämn mellan varje.

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

4. Finhacka örter och spenat. Häll hacket i smeten och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

Recept och foto: Inge Skovdal

Recept och foto: Inge Skovdal

5. Smörj och bröa 6 suffléformar. Fyll dem till två tredjedelar och grädda mitt i ugnen 40–45 minuter eller tills de är gyllene. Servera genast med en god sallad.

Och här kommer några smarta tips för att lyckas med sufflén!

– Öppna inte ugnsluckan under tiden som sufflén gräddas, då faller den ihop.
– Använd rätt storlek på äggen så att smeten inte blir vare sig för tjock eller för tunn.
– Suffléer går att variera i det oändliga. Du kan till exempel tillsätta skinka eller bacon, eller choklad om du vill göra en dessertvariant.

Läs fler av våra matskolor:

Matskolan: Lär dig laga svampravioli

Matskolan: Lär dig laga apelsinmarmelad

Matskolan: Så lagar du gnocchi från grunden

 

Läs också

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar