Annons

Annons

Lär dig baka calzone

Den inbakade pizzan från Napoli blir en lättsam middag att äta med händerna om man vill.

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept på Calzone med tomatsallad

L
4 pizzor
tid: 2 timmar

½ pkt jäst
6½ dl vatten, ljummet
1 msk strösocker (kan uteslutas)
½ dl olivolja
1 tsk salt
800 g vetemjöl
200 g durumvetemjöl
2 bollar mozzarella à 125 g L

Annons

Köttfärssås
4 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
500 g nötfärs
1 msk torkad oregano
1 burk hela skalade tomater, 400 g
salt och nymald svartpeppar

Tomatsallad
4 tomater
1 boll mozzarella, 125 g L
½ dl olivolja
1 msk balsamicovinäger
salt och nymald svartpeppar
½ kruka färsk basilika

Så här gör du calzone:

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

1. Lös upp jästen med lite av vattnet i en bunke. Tillsätt resten av vattnet, socker, olja, salt, durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Knåda degen elastisk och smidig, i bunken eller direkt på arbetsbänken. Låt den jäsa övertäckt 1 timme.

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Gör under tiden köttfärssåsen: Skala vitlöken och finhacka den. Fräs den i olivolja i en traktörpanna eller gryta på medelvärme. Passa noga så att den inte bränns vid. Lägg i nötfärsen och bryn till fin färg. Tillsätt sedan oregano och tomater. Lägg på ett lock och låt såsen puttra 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2. Sätt ugnen på 250°. Knåda pizza­degen lätt och dela den i fyra bitar. Rulla till bollar och kavla ut dem på ett mjölat underlag tills de är ungefär 30 cm i diameter.
3. Lägg köttfärssås på ena halvan av varje pizzabotten, men spara ett par cm vid kanten. Riv mozza­rellan i mindre bitar och fördela ovanpå.

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

4. Vik försiktigt över den tomma deghalvan över fyllningen. Kläm åt ordentligt vid kanterna med en gaffel så att fyllningen inte rinner ut. Flytta över pizzorna till en plåt med bakplåtspapper. Pudra eventuellt med lite mjöl. Grädda pizzorna i nedre delen av ugnen 10–15 minuter, eller tills de är gyllene.

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer. Foto: Betina Hastoft

5. Tomatsallad: Skär tomaterna i tunna skivor. Skiva också mozzarellan och varva den med tomatskivorna på ett litet fat. Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett och slå över. Garnera med färsk basilika och servera till den nygräddade calzonen.

Tips!
Servera gärna varje calzone på en bit bakplåts- eller smörgåspapper. Det ser fint ut och den som vill kan vika papperet runt calzonen och
äta med händerna.

Mer italiensk mat:

Italienska köttbullar i tomatsås

Gratinerad pasta med aubergine och italienska ostar

Ossobuco med gremolata

 

Läs också

(3)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar